40 éves a modern emotikon

smart young emoji texting internet lifestyle message Woman mobile messaging device chat cell social smartphone technology phone concept online app happy guy digital emotion face connection communication funny adult cellphone hand model touchphone touch te
Close-up of Woman using smartphone sending emojis. Social concept.
Vágólapra másolva!
Negyven éve, 1982. szeptember 19-én jelent meg először monitoron az első modern emotikon, a mosolygó arc jelképeként ismertté vált kettőspont-kötőjel-zárójel kombinációt :-).
Vágólapra másolva!

A digitális emotikon atyjának Scott Fahlmant, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem számítástechnika professzorát tartják, aki 1982. szeptember 19-én kelt levelében az alábbi javaslattal állt elő: "A következő karaktersorozatot javaslom a viccek jelölésére: :-). Oldalra döntve olvasd." (Fahlman egy tréfát követő intézményi értetlenkedés miatt javasolta a további levelezésekben az esetleges kétértelműségek eloszlatására szolgáló jelsorok alkalmazását.)

A monitor mellett a mobilon történő kommunikációt is szinesítik a kis emojik. Copyright: Nicolas Menijes Crego/123RF

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy egy Kevin McKenzie nevű fiatalember hasonló ötlettől hajtva már 1979-ben leírta az első mosolygó emotikont -) az online térben, csak erre akkor senki nem figyelt fel. Mások véleménye szerint mindkettőjüket megelőzték egy PLATO nevű oktatási rendszer feltalálói, akik már 1972-ben smiley-kat küldözgettek egymásnak. Komoly kutatómunka után, 2002-ben sikerült előkeríteni Fahlman húsz évvel korábbi levelét, meglett McKenzie üzenete, sőt a PLATO emotikonjai is, az első online elküldött, mai jelentésében használt smiley szerzőjének mégis Scott Fahlmant tartják.

Az igazi ősök véletlen elütések is lehetnek

Az első valóban szándékos emotikonokat a Puck című amerikai humormagazin tette közzé tipográfiai művészet címen, 1881 márciusában. Itt négy, az írógép karaktereinek használatával megjeleníthető hangulatot mutattak be - örömöt, melankóliát, közönyt, csodálkozást.

Magyar vonatkozású érdekesség, hogy Ottlik Géza - már az író halála után, 1993-ban megjelent - Buda című regényében ugyancsak megtalálható a mosolygó emotikon.

Egyes irodalomtörténeti kutatások szerint a modern emotikonok őse egy elírásnak köszönhető. A The New York Times 1862. augusztus 6-i száma hozta le Abraham Lincoln elnök egy beszédét, amelyben a tapsoló és nevető közönség nevetés reakcióját leíró zárójeles részben a második zárójel elé egy pontosvessző került: (applause and laughter ;), sokak szerint szándékosan. Más források még korábbra, Robert Herrick 1648-as A szerencséhez című verséhez kötik a smiley első felbukkanását: "Upon my ruines (smilling yet :)".

A ma ismert smiley történetében kiemelkedő szerep jutott egy szabadúszó grafikusnak, Harvey Ballnak, aki 1963-ban egy amerikai biztosítótársaság felkérésére alkotta meg, állítólag mindössze 10 perc alatt, a fekete kontúrral határolt sárga kört, amelyben egyszerű pontok voltak a szemek, alattuk egy görbe vonal a mosolygós száj. A társaság először száz ilyen jelvényt osztott szét a dolgozói között, majd elkezdték más cégek is rendelni, 1971-ben pedig már 50 millió smiley-kitűzőt értékesítettek világszerte. Mivel Ball nem védette le a logót, semmilyen részesedést nem kapott a későbbi bevételből, mindössze az egyszeri munkáért járó 45 dollárt rakhatta el.

Az eredeti smiley egy céges motivációs jelvénynek indult. Forrás: Origo

Európába 1972-ben érkezett meg a smiley, sőt elnevezését is akkor kapta Frenchman Franklin Loufranitól, aki a francia France Soir lap számára védette le a rajzot ezen a néven. A The Smiley Companyt is ő hozta létre, amely a mai napig száz országban őrködik a mosolygós fej jogtiszta felhasználásán. A cég egyébként az egyértelmű hasonlóságok ellenére nem Harvey Ball örökségének tartja az általuk levédetett rajzot, mondván: az épp egyszerűsége folytán már jóval régebben is létezett, mint hogy Ball papírra vetette volna.

A digitális korszak gyors kommunikációjában egyre több emojit használunk. Forrás: Lifewire

A smiley emotikon sárga színűre és rajzzá a Yahoo!-nak köszönhetően változott át digitálisan, már emoji néven (a japán e - kép, és a moji - karakter szavakból), amikor az felvette 1998-ban indult Messenger üzenetküldő alkalmazásába. Az emojiknak világnapjuk is van, ezt első alkalommal 2014. július 17-én rendezték meg. Az emojik szabályzásáért felelős Unicode Konzorcium 2021-es adatai alapján az online felhasználók mintegy 92 százaléka használja az emojikat. Ma már több mint 3500 közül választhatunk, tavaly a legnépszerűbb az örömkönnyek közt nevető figura volt, ezt a szerelmet vagy szeretet kifejező vörös szív követte.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!