Mostantól egy gép szólaltatja meg Darth Vadert: örökre James Earl Jones lesz a hangja

Star Wars Darth Vader
Vágólapra másolva!
A Star Wars története során végig ugyanaz a színész adta a karakter hangját.
Vágólapra másolva!

Ugyan a Disneyhez kerülése óta különösen nehezen követhetővé vált a Star Wars univerzumának összes történése, azonban a franchise 41 éves pályafutása során egyvalami mindig biztos volt: az eredeti angol szinkronban James Earl Jones adta Darth Vader, a filmtörténet egyik legikonikusabb gonosztevőjének hangját.

41 éven át James Earl Jones szólaltatta meg Darth Vadert Forrás: KPA/Northfoto/Lucasfilm Ltd.

A Disney ezen nem is kíván változtatni, ám a Star Wars elképesztően hosszú pályafutása miatt szokatlan probléma állt elő, a veterán színész a 91. életévében bejelentette a szinkronmunkától való visszavonulását. Ilyen helyzetekben tipikusan új színészeket szokás keríteni a szerepekre, azonban a Disney úgy döntött, hogy szó szerint az örökkévalóságig megtartja Jones hangját, modern technológiát segítségül hívva innentől szintetikus módon fogja előállíttatni Darth Vader megszokott vokálját.

A feladatot az ukrán Respeecher végzi számára, a startup gépi tanulásos algoritmusok segítségével legyártja a Disney számára Darth Vader sorait. A szintetikus beszédgeneráló rendszerének betanításához a színész hangmintáit használta fel, a Csillagok háborújához felvett sorok mellett például rádióinterjúk is a segítségére voltak. Darth Vader hangjának gépi előállítása a színész hozzájárulásával és kompenzálásával történik, továbbá Jones személyesen felügyeli majd, hogy egy szó se érhesse a gépi hang minőségét.

A startup már dolgozott korábban a Disney számára, A Mandalóri és a Boba Fett könyve sorozatokban a fiatalabb Luke Skywalker hangját állította elő a technológiájával.

Darth Vader gépi hangja a Disney Plus szolgáltatásban elérhető Obi-Wan Kenobi-sorozatban debütált.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!