Kilép a videókártyák piacáról az EVGA

evga nvidia geforce rtx 3080 12gb videokártya grafikus kártya
EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING
Vágólapra másolva!
Vége a dalnak, huszonkét éven át forgalmazott exkluzívan GeForce modelleket.
Vágólapra másolva!

Napokkal az NVIDIA GeForce RTX 4000 termékcsalád bejelentése előtt váratlan bombát dobott az EVGA, huszonkét év után kilép a videókártyák piacáról. A gyártó még 2000-ben fogott exkluzívan NVIDIA GeForce termékek forgalmazásába, elsőként dobott piacra egyedi tervezésű GeForce MX 440 modellt. Állítása szerint a jelenlegi termékei már csak a készletek erejéig kaphatóak, és rendelkezik megfelelő készlettel a várható garanciális cserékhez.

EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING Forrás: EVGA

Az EVGA döntése részben azért okozott meglepetést, mert a bevételének 80 százaléka videókártyák forgalmazásából származik, csak a maradék érkezik az alaplapokhoz és tápegységekhez hasonló hardverekből. A vállalat nem részletezte a lépés okát, azonban Jon Peddie piacelemző, továbbá a Gamers Nexus és a JayzTwoCents YouTube-csatornák értesülései szerint részben anyagi megfontolásról van szó, részben pedig a vállalat vezetőségének egyszerűen elege lett az NVIDIA-ból.

Az anyagi jellegű problémát a videókártyák tervezési, gyártási, továbbá marketinges költségeinek elszállása generálta, a termékek többségénél pár százalék a haszonkulcs, ráadásul az RTX 3080 és drágább modelleket akár több száz dolláros veszteséggel kénytelen árulni az EVGA, hogy árban versenyképes legyen az NVIDIA által közvetlenül forgalmazott Founder's Edition modellekkel.

Ezen túlmenően az informátorok szerint az NVIDIA mostohán bánt az EVGA-val: a rivális gyártók megoldásaival ellentétben nem említette a termékeit a kommunikációi során, a grafikus kártyák ajánlott fogyasztói árairól és árvágásairól a vevőkkel egyidőben értesült, a média munkatársai előtte fértek hozzá az új termékek funkcionálisan kész driveréhez, továbbá gyakran azt sem tudta, hogy mennyi grafikus processzort és milyen áron kap majd a gyártáshoz.

Mindezek nagyon megnehezítették a dolgát, az EVGA vezetősége óriásit csalódott az NVIDIA-ban, hogy nem megbecsült üzleti partnerhez méltó módon bánik vele, főleg két évtizednyi együttműködés után.

Az NVIDIA nem kommentálta a felröppent vádakat, csak minden jót kívánt a cégnek.

A belátható jövőben az EVGA nem kíván átállni AMD Radeon vagy Intel Arc videókártyák gyártására, teljesen elhagyja a grafikus vezérlők piacát, ám elbocsátásra nem készül, ezek szerint a felszabadult kapacitásait egyéb típusú termékek tervezésébe fekteti.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!