Háromszáz főt menesztettek a fusimunkáik miatt

call center hívás ügyintézés
A munkakör előnye, hogy akár otthonról is végezhető.
Vágólapra másolva!
Csalóknak titulálta a riválisoknál bedolgozókat az álláshalmozó informatikai vezető.
Vágólapra másolva!

Egy ideális világban a főállásban dolgozóknak nem lenne szükségük további részmunkaidős állások szerzésére, ám a valóságban rengetegen szorulnak rá a fusizásra, Indiában az informatikai munkát végzők körében sem szokatlanok a másodállások. A napokban nagy botrány lett ebből, miután a nemzetközi piacra dolgozó, india WiPro informatikai szolgáltatócég elnöke egy konferencián elmondta, hogy az elmúlt hónapokban háromszáz dolgozót is elbocsátottak a riválisoknak való bedolgozás miatt.

Nem örülnek a kettős életet élő dolgozóknak az indiai informatikai szolgáltatócégek Fotó: 123RF

Rishad Premji ezt a magatartást a munkavállalói integritás legsúlyosabb megsértésének titulálta, állítása szerint nincs helye olyan embernek a WiPrónál, aki másodállásban valamelyik rivális vállalatnak is dolgozik. Ez a vélemény nem újdonság tőle, augusztus közepén egy tweetben már közölte, hogy a konkurenciánál való fusizás szimplán csalásnak minősül, vitának helye nincs.

A menesztések hírére nagy nyilvánosságot kapott Premji álláspontja, és a borítékolhatónak megfelelően nem bizonyult népszerűnek a széles nyilvánosság körében. A kritikusai felvetették, hogy jobb fizetések mellett az érintetteknek nem kellett volna másodállásban is dolgozniuk, miközben az informatikai dolgozók érdekvédelmére szakosodott Nascent szervezet rámutatott, hogy a LinkedIn-profilja szerint az elnöknek is van másodállása máshol, bár nem a WiPróval rivális szervezetről van szó.

Nem a WiPro az egyetlen, amelynek nem tetszik a dolgozók konkurenciának való bedolgozása, a Tata Consultancy Services ügyvezető igazgatója etikai vétségnek és a céges kultúra rombolásának tartja a tettet, míg az Infosys körlevélben figyelmeztette a dolgozókat, hogy akár elbocsátással is járhat az efféle fusizás.

Az Infosys korábbi igazgatója némi önkritikát gyakorolva azt állította az üggyel kapcsolatos interjújában, hogy jellemzően a fiatalok szoktak a riválisoknál másodállást vállalni, aminek fő okaiként az évtizede stagnáló junior fizetéseket, továbbá az otthoni munkavégzéssel nyert plusz szabadidőt nevezte meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!