Nem lesz több tényleg olcsó videókártya

nvidia geforce gtx 1650 videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce GTX 1650
Vágólapra másolva!
Az NVIDIA vezetője szerint nem lehetséges már ilyeneket piacra dobni.
Vágólapra másolva!

Független tesztek egyelőre nem érhetőek el az NVIDIA által a héten bejelentett GeForce RTX 4080 és GeForce RTX 4090 videókártyákról, azonban rendkívül valószínűnek tűnik, hogy nem lehet majd panasz a teljesítményükre. Cserébe viszont a gamerek java számára megfizethetetlenek lesznek, modelltől függően itthon 440-800 ezer forintos kiskereskedelmi árakra kell felkészülni.

A gamerek javának újonnan a GeForce GTX 1650 a minimum, alatta az NVIDIA kínálatából nem is érdemes bármiért pénzt adni Forrás: NVIDIA

A bejelentésüket követő kérdezz-felelek során az NVIDIA vezetője lényegében megerősítette, amit az elmúlt egy-két évben már bőven sejtettek a kis büdzséből gazdálkodó számítógépes játékosok: vége van a ténylegesen megfizethető grafikus kártyák korának, várhatóan nem lesz többé 30-40 ezer forintért némi játékra is alkalmas termék a piacon. Jelenleg ennek körülbelül a kétszeresébe kerülnek a Radeon RX 6400-hoz és a GeForce GTX 1650-hez hasonló, belépőkategóriás termékek.

Jensen Huang szerint elsősorban az alapanyagárak és a gyártási költség tartós emelkedése áll a helyzet mögött, manapság már a grafikus processzorok előállításához szükséges szilíciumostyák ára is kizárja a ténylegesen olcsó videókártyák piacra dobásának lehetőségét. Helyette legfeljebb annyit tudnak tenni az NVIDIA-hoz hasonló chiptervezők, hogy az elkért sok-sok pénzért legalább jó ár-érték arányú termékeket készítenek.

A rendkívül szűk büdzséből gazdálkodó PC-s játékosok kénytelenek lesznek megbarátkozni az integrált videóvezérlőkkel és a használtan vett kártyákkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!