Megnézheti, hogy mit torrenteztek az IP-címéről

laptop pornó szex férfi
Vágólapra másolva!
A Magyarországról naplózott letöltések háromnegyede film vagy pornó.
Vágólapra másolva!

A döntő többség jó eséllyel régóta tisztában van azzal, hogy a VPN nélküli torrentezés egyáltalán nem nevezhető anonim dolognak. Jó egy évtizeden át a film- és pornóiparoknak dolgozó jogvédők ezért is tudták elárasztani a bíróságokat olyan perekkel, ahol IP-címek és időbélyegek alapján kívántak a netszolgáltatók segítségével fényt deríteni a letöltők kilétére: egyszerűen becsatlakoztak a tartalmakat illegálisan megosztók közé, és naplózták felhasználók IP-címet.

A film és a pornó viszik a prímet magyar torrentezők körében Forrás: Shutterstock

A TorrentFreak most felhívta a figyelmet az IknowWhatYouDownload portálra, ez ugyanilyen típusú megfigyelést végez néhány népszerű és nyilvános trackeren, jellemzően nemzetközileg használt oldalakra kell gondolni. Egyes kutatóknak hasznosak lehetnek az adatai, míg a döntő többség számára inkább csak szórakoztatónak bizonyulhat a böngészése. A betöltése után rögtön mutatja is az olyan letöltéseket, amelyeket az éppen használt IP-címről tudott naplózni.

Emellett naponta frissülő országos statisztikák is elérhetőek az oldalon, a torrentek neveire kattintva pedig fájllista, továbbá országonkénti letöltési számok is láthatóak. Érdekességként múlt szombaton, azaz 2022. október 22-én a Magyarországról naplózott letöltések 46 százaléka film, 31 százaléka pornó, 10 százaléka játék, 7 százaléka szoftver, 6 százaléka pedig zene volt.

Fontos tudni, hogy a netszolgáltatók dinamikusan osztják ki az IP-címeket az ügyfeleknek, ráadásul rendszeresen változik az előfizetők háztartása által használt nyilvános cím, amiből a felhasználók semmit sem vesznek észre. Emiatt ha valaki megdöbbenve látja a listán, hogy az éppen aktuális IP-címéről nemrég mondjuk pornófilmeket töltöttek le, az nem bizonyíték a házastárs, a kamasz gyerek, vagy épp a lakótárs bűnösségére, a teljes bűnlajstrom mások keze munkáját dicsérheti.

Az IknowWhatYouDownload mindezektől függetlenül most azért kapott figyelmet, mert egyes kevésbé felkészült jogvédők kalózoldalnak hiszik, így DMCA adattörlési kérelmekkel bombázzák, pedig nem nyújt lehetőséget a rajta listázott torrentek letöltésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!