Színekért kell fizetni az Adobe szoftvereiben

Pantone színskála
Vágólapra másolva!
Méghozzá nagyon sokat, a Pantone áll a megdöbbentő helyzet mögött.
Vágólapra másolva!

A döntő többség jó eséllyel nem tudja, azonban színárnyalatok jogi védelmére is lehetőség van, az amerikai Pantone elsősorban textiliparban és nyomdaiparban használatos színazonosító rendszere például kétezernél is több árnyalatot tartalmaz. A rendszer lehetővé teszi a színárnyalatok tökéletes reprodukcióját, így a textilgyár precízen a megrendelő által kért színben szállíthatja le a szövetet, vagy a nemzetközi étteremlánc összes üzletében azonosak lehetnek a márka arculatának színei.

Pantone színskála Forrás: Shutterstock

Az Adobe szoftvereiben mindig is megtalálhatóak voltak a Pantone színkönyvei, meglicencelte azokat a a Photoshop, az Illustrator, továbbá az InDesign szoftvereiben való használatra. Sajnos a cégek között vita alakult ki a licencköltség kapcsán, így az Adobe most kivette a szoftvereiből a színkönyvtárakat.

A kivett színeket használók innentől kezdve külön licencelhetik a Pantone színkönyvtárait, az Adobe Exchange szoftveren keresztül elérhető Pantone Connect beépülővel tudják visszaszerezni az árnyalatokat. A Pantone persze nem adja ezeket ingyen, az európai ügyfelektől havi 15 eurót vagy évi 90 eurót kér értük, olyan 6100 és 37 ezer forintokról van szó.

Az Adobe azt állítja, hogy a felek közti licencszerződés lejárta előtt elmentett projektek megnyitásakor még helyesen kell látszódniuk a színeknek, ám a tapasztalatok szerint gyakran fekete jelenik meg helyettük a grafikákon.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!