Elkerülhető lehet a GeForce RTX 4090 füstölése

nvidia geforce rtx 4090
A gamer szerint a működőképes maradt a videókártyája, de szeretné kicseréltetni, nem tartja bizalomgerjesztőnek a szétolvadt csatlakozókat
Vágólapra másolva!
A Corsair szakértője szerint arcpirító oka van az áramcsatlakozó megolvadásának.
Vágólapra másolva!

Továbbra is izgalomban tartja a számítógépes gamerek jókora táborát az NVIDIA GeForce RTX 4090 külső tápcsatlakozójának túlhevülési ügye. A csúcskártya október közepi piacra kerülése óra egymás után szállingóznak a panaszok, hogy megolvadtak a kártyákba dugott 12VHPWR áramkábelek, a károsultak java a kártyájához mellékelt PCI Express adapterkábellel járt pórul, de nemrég egy vevő a tápegysége által natívan kínált csatlakozót is túlhevítette.

Az egyik megolvadt 12VHPWR csatlakozó Forrás: reggie_gakil / Reddit

A Corsairnél dolgozó, tápegységekre specializálódott JonnyGuru a blogjában nyilvánosságra hozta az ügyben a véleményét, miután egyrészt a lehető legalaposabban megvizsgálta az interneten képekkel illusztrált panaszokat, másrészt pedig saját teszteléseket végzett számos 12VHPWR kábellel, egyes esetekben gyártási hibákat szimulálva meg is rongálta az elektromos csatlakozásokat.

A szakember végső soron jó hírrel szolgált, véleménye szerint a specifikációknak megfelelő áramkábelek és dugaljak használata esetén egyetlen oka lehet a túlhevülésnek: az áramcsatlakozó csak részleges bedugása.

Felhasználói hibáról lehet szó, a pórul járt vevők egyszerűen nem dughatták be teljesen a 12VHPWR áramkábelt a videókártyájukba.

Ettől függetlenül JonnyGuru szerint nem érdemes teljesen a vevőkre kenni a káreseteket, maga a csatlakozó sincs teljesen rendben, aránylag könnyű lehet elsiklani az egyszerű szerelési hiba felett. Ha minden jól megy, akkor hamarosan elkészülhet az áramcsatlakozó első revíziója, amely a remények szerint valamilyen módon orvosolja majd a problémát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!