A golf nem a legelterjedtebb sport, de lehet jó szórakozás

PGA2K23, pro, golf, Tiger Woods
Nem olyan kényelmetlen, mint a vastrónon ülni.
Vágólapra másolva!
A golf nem olyan, mint a foci. A golfhoz nem ért mindenki. Ritkán fordul elő, hogy a baráti társaságban péntek este a Deák tér környékén valaki egy sörrel a kezében azt kérdezi, hogy láttuk-e tegnap este mit alakított Tiger Woods. Talán még ennél is ritkábban történik meg, hogy beülünk hajat vágatni a fodrászhoz, vagy délután egy taxiba a repülőtérre menet és a golfra terelődik a szó.
Vágólapra másolva!

A golf elit sport, legalábbis teljes mértékben ezt a látszatot kelti. Az más kérdés, hogy nem biztos, hogy sokkal drágább éves szinten amatőrként golfozni, mint rendszeresen konditerembe járni. Mindenesetre felvettük a legjobb galléros pólónkat, bekapcsoltuk a Playstation 5-öst és nekiálltunk, hogy kipróbáljuk a legfrissebb golfszimulátort, a PGA2k23-at.

Első benyomások

A golf egy nehéz játék, főleg akkor, ha nem sok közünk volt hozzá eddig. Hiába a számos ütő és a játéktípus, ha az egyetlen dolog, amit a játékról tudunk mindössze az, hogy valahogy egy pici lyukba kell juttatni egy annál valamivel kisebb fehér labdát és ehhez csupán az ütőket használhatjuk. Ezzel az alappal vetettük bele magunkat a PGA2k23-ba, melynek fő játékmódja a MyCareer. Itt egy saját karaktert kell megalkotnunk, akivel szép lassan feljebb mászhatunk a ranglétrán. Rengeteg loot, szponzorok és sok egyéb finomság színesíti a köztes időket, amit mi leginkább azzal töltöttünk, hogy már-már ész nélkül próbáltuk elindítani a következő tornát.

Az első tornán elért eredményünkre senki nem lenne büszke. Még a szüleink sem hazudnák ezt. Annyira alacsony helyen sikerült befejezni - +18 ütéssel - hogy még részvételi trófea sem jár érte.

Kezelés és nehézség

De normal nehézségi szint mellett, könnyű környezeti viszonyokkal egész gyorsan bele lehet jönni a játékba. Pár óra elteltével már sikerült magunk mögé utasítanunk a mezőnyt és meghívást szereznünk az első PGA tornánkra.

Nem olyan kényelmetlen, mint a vastrónon ülni. Forrás: Origo

A kezelést viszonylag könnyű volt megszokni, nem bonyolultabb mint bármely hasonló játék. Kontroller egyik karját feltoljuk, ezzel lendítve az ütést, aztán ha azt látjuk, hogy az optimális sávba ért - ahol azt az erőt adjuk le, amit eredetileg szeretnénk - akkor csak áthúzzuk a kart az ellenkező irányba - vagyis lefelé - és már el is ütöttük a labdát. Ja, hogy közben elfelejtettük figyelembe venni a szelet, a talajviszonyokat és, hogy milyen ütő van a kezünkben? Lásd két bekezdéssel feljebb.

Itt kezdődik az, amitől a golf érdekesebb játék, annál mint amikor otthon a partvissal megpróbáljuk a kutya labdáját beütni a két szekrény közé. Amikor elkezdtünk ezekre a részletekre figyelni, akkor jöttünk rá igazán, hogy mitől lesz izgalmas egy golf verseny. Persze ez a következő két torna alkalmával még nem repített minket a csúcsra. De egyre többször láthattuk karakterünk arcán azt az önelégült mosolyt, amely azt suggalja: "Jaj, ugyanmár ez semmiség volt."

Tiger Woods az egyik húzónév a játékban. Forrás: Origo

Ha kicsit több kihívásra vágyunk, akkor emelhetjük a nehézségi szintet, beállíthatjuk, hogy az ütéseknél több tényezőre kelljen odafigyelni ahhoz, hogy valóban hibátlan legyen. Ez növeli a szimuláció élethűségét, de egyben megnöveli az esélyét, hogy olyan szavak hagyják el szánkat, amelyet ide most nem írhatunk le. Mi azt javasolnánk, hogy fokozatosan adjuk hozzá a nehezítő tényezőket, különben meredek lesz a tanulási görbe.

A pályák és a hangulat

A pályákról nem sokat tudunk elmondani. A játék grafikája nem kiemelkedő és ennek megfelelően a pályák és a környezet sem ragadott magával bennünket. Ezen felül kissé egyhangúvá váltak a negyedik torna után.

Nehezen tudtuk volna megmondani, hogy nem ugyanazon a pályán versenyzünk-e, mint az előző alkalommal.

Ezt és a 2022-ben kissé elmaradt grafikát leszámítva, amúgy a játék hangulata nekünk kifejezetten tetszett. A karrier mód lehetőséget ad arra, hogy kicsit menedzseljük karakterünket, válogassunk a szponzorok között - vagy épp elveszítsük őket, ha egy-egy versenyen nem szerepeltünk jól - vagy alakítsunk a ruhatárunkon, új ütőket tegyünk a golftáskába, amelyeket később extrázhatunk, mind kinézetükben, mind pedig tulajdonságaikban. Az ehhez szükséges jutalmakat (rewards) a versenyek során gyűjtögethetjük. Feltéve persze, hogy jól szerepelünk.

Szóval azért a grafika nem a legmenőbb. Forrás: Origo

Külön szórakoztató volt, hogy miután kvalifikáltuk magunkat az első PGA tornánkra, lehetőséget kaptunk, hogy kihívjunk más versenyzőket, riválisokat, akiknek a szereplését szorosabban követik a kommentátorok is. Ha sikerül magunk mögé utasítani őket, akkor azért még több jutalmat zsebelhetünk be.

Sajnos azonban elvesz a játék hangulatából, hogy elég gyorsan kimerülnek a kommentárok és egy idő után ugyanazokat a kifejezéseket hallgatjuk újra és újra. De nagyon hasonló a helyzet a játékosok reakcióival is. Néha olyan érzésünk támadt, hogy a készítők úgy gondolták egy érzelmet csak és kizárólag egyféleképpen lehet kifejezni.

És az "érzelmek" is kicsit gyengén szerepeltek. Forrás: Origo

Most már golfozók vagyunk?

Mindent egybevetve a PGA Tour 2k23 egy kellemes játék. Szórakoztató és a beállítások széles skálájának köszönhetően élvezhetjük akkor is, ha soha nem golfoztunk, de akkor is, ha már nem kell elmagyarázni, hogy mit is jelent a putting, a 9 iron vagy a chipping.

Mindenesetre mi már nem jövünk zavarba, ha legközelebb a taxiban arra terelődik a szó, hogy Tiger Woods birdie-t ütött a legutóbbi tornán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!