Használható vajon egy csúcsmobil Google nélkül?

Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Gyönyörű a hátlap.
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a Huawei néhány év alatt piacvezetőből szinte az okostelefonos iparág marginális szereplőjévé vált a globális piacon, a cég nem adja fel a harcot, és továbbra is keményen próbálkozik, hogy visszaszerezze elvesztett pozícióit.
Vágólapra másolva!

A vállalat komoly hangsúlyt fektet az elit kategóriára, azaz a prémium szegmensre, amit tökéletesen bizonyít, hogy a cég a közelmúltban egy friss ilyen telefonnal jelentkezett. A Huawei Mate50 Pro a magyar boltokban is elérhetővé vált, úgy hogy nagyon örültünk, amikor lehetőségünk nyílt kipróbálni a terméket, hiszen a gyártó hazánkban még mindig ismert, és jó névnek számít.

Prémium külső

Ma alapelvárás egy ilyen ligás készüléktől, hogy a külsején is látszódjon, hogy nem egy átlagos darab. Ezt pedig magabiztosan megugorja a termék, hiszen az ívelt készülékháznak, vékony kávának, az üveg borítású hátlapnak és azon ízlésesen elhelyezett kameraszigetnek köszönhetően abszolút prémium kategóriás modellnek tűnik.

Gyönyörű a hátlap. Forrás: Origo

A fogása kényelmes, a gombok jó helyen vannak, és a víznek, illetve pornak is ellenáll. Sajnos a fejhallgató csatlakozót e termékről is lehagyták, de ez már lassan említésre sem méltó, annyira általános trendnek számít.

Erős hardver

A termék teljesítmény terén is hozza a kötelezőt, ugyanis kellően erős hardvert kapott. Ennek köszönhetően még a legerőforrásigényesebb alkalmazások futtatása is problémamentes. Tehát nincs gond a se a topgrafikás játékokkal, se a médiaszerkesztő szoftverekkel, és természetesen a közösségi oldalak, kommunikációs appok is gyorsak, mint a villám, illetve a böngészés is kellően sebes. Viszont tény, hogy hajlamos néha komolyan átmelegedni, de azért túlságosan, kellemetlenül forróvá sosem válik.

Elegáns megjelenéssel bír. Forrás: Origo

Az energiaellátása figyelemre méltó. Bár a 4700 mAh akkumulátor kapacitása nem mondható extrémnek, és a 66 wattos töltés se nagy szám már, viszont az 50 wattos vezeték nélküli töltés bizony kimagaslóan jónak számít! A hangszóróktól viszont nem voltunk elájulva, hiszen a megszólalás erőtlen, a basszusok hiánya miatt viszont a végeredmény meglehetősen steril, műanyag hatású.

Remek kijelző

A kijelző is első osztályú, ugyanis a 6,74 inches OLED kijelző tökéletes színeket, végtelen kontrasztot, hibátlan betekintési szöget garantál, úgy hogy több, mint egy milliárd árnyalat megjelenítésére képes. A fényereje kellően nagy, így akár szabad téren is gond nélkül bevethető. A felbontása 1212 x 2616 képpont, ami megfelelő részletességet garantál, így a képet mindig kellően "tömörnek" érezzük, és a finom átmenetek visszaadása is megoldott.

Kifejezetten jól néz ki. Forrás: Origo

A mozgásmegjelenítés során hibákba nem futottunk bele, de ez ma már alapelvárás. Mint ahogy lassan a 120 Hz-es maximális képfrissítési ráta is, ami finomabbá teszi a görgetést, valamint egyre több játék is ki tudja használni ezt a tulajdonságot.

Kamerák

A Huawei hagyományosan odafigyel a kamerákra, és ez a Mate 50 Pro esetében sincsen másként. Az 50 megapixeles főkamerával akár sötétben is lehet jó képeket készíteni, és a lézeres autófókusznak hála az élesség minden esetben kiváló. Nem hiányzik az ultraszéles látószögű egység sem, ami viszont kevés fénynél nem teljesít jól. A nagy extra a 3,5x optikai zoomot kínáló, 64 megapixeles periszkóp telefotó kamera, amivel kiváló nagyított fotókat lehet lőni, de csak világosban. Természetesen az effekteket sem spórolták ki, és a kötelező portré mód sem hiányzik.

Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt
Huawei, Mate 50 Pro, okostelefon, teszt

Videós képességei a jobbak közé emelik, hiszen a beépített optikai stabiliziátor sokat segít a kézremegésből fakadó anomáliák kiküszöbölésében. A 8K-ról le kell mondani, de a 4K-s és a lassított felvételek elkészítése megoldott azért.

Google nélkül

A Huawei annak köszönheti a bukását, hogy a cégre kivetett szankciók miatt a Google szolgáltatások hiányoznak a vállalat telefonjairól. Emiatt sokáig probléma volt az alkalmazáshiány, de ezt mára szinte teljesen sikerült orvosolni. Ez a telefon is számos lehetőséget kínál arra, hogy feltelepítsük a kívánt alkalmazásokat, így akár a Facebookot vagy a Gmailt. De ez önmagában sajnos nem oldja meg teljesen a fő problémát, hiszen a Google ökoszisztémáról továbbra is le kell mondani.

Ez abban jelentkezik, hogy nincs mód az appok egyszerű, sőt automatikus összeszinkronizálására. Amíg más gyártók telefonjainál teljesen alap, hogy rögtön elérjük a Drive-ot, a böngészési előzményeket vagy akár a jelszavakat, addig itt ezekről a kényelmi funkciókról le kell mondani. Ráadásul korábban, ha valamilyen alkalmazást vagy szolgáltatást a Google-n keresztül vásároltunk meg, így például a Google Play áruházban, azt ennél a telefonnál buktuk.

Google nélküli, Goolge

Persze van még egy megoldás erre a problémára, ez pedig a Huawei telefonjaira letölthető Gspace app, ami egyszerűen annyit tesz, hogy az új telefonunkat a hálózaton kommunikálva egy régebbinek "hazudja". Egy olyan modellnek, amin még engedélyezve volt a Goole rendszereinek futtatása. Ennek csak annyi a hátránya, hogy a Gspace-nek folyamatosan futnia kell a telefonon és ezen a rendszeren belül fogjuk elérni a Google appjait. Ez csak azért gond, mert ezt a rendszeren belül futtatott rendszert a telefon valami elképesztő melegedéssel és gyorsabb merüléssel "hálálja meg".

Ár

Tehát a Google szolgáltatások hiánya már nem tragikus, azonban tény, hogy némi kellemetlenséget okoz. Ez pedig annak fényében, hogy milyen árazású készülékről van szó, sokaknál talán már nem fér bele. A Huawei Mate 50 Pro ugyanis kegyetlenül sokba kerül, hiszen 560 000 forintot kérnek el érte. Ezzel pedig egyértelműen a jelenlegi legdrágább készülékek közé tartozik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!