Teljesen átállna Linuxra a kínai közigazgatás

Lenovo ThinkPad X1 Carbon, üzleti, laptop, notebook, teszt
Alig melegszik!
Vágólapra másolva!
A nem belföldi márkáktól származó számítógépeknek is menniük kell.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású informatikai projekttel állt elő Peking, a Bloomberg beszámolója szerint a közigazgatási szervek és az állami finanszírozású vállalatok utasításba kapták a nem kínai márkájú számítógépektől való megszabadulást, továbbá az új és megtartandó számítógépeken a Linux használatát.

Olvashatatlanná teszi oldalnézetből a Lenovo ThinkPad X1 Carbon megjelenítőjét az opcionális PrivacyGuard Forrás: Lenovo

A hírek szerint az akció keretében olyan 50 millió számítógépet kell majd lecserélniük az érintetteknek, összesen két év áll a rendelkezésükre az átállás végrehajtására. Az indoklás alapján az illetékesek csak olyan hardvereket és szoftvereket szeretnének látni a közszférában és tulajdonában lévő cégeknél, amelyek javítása és fejlesztése belföldi szaktudással megoldható.

A Bloomberg beszámolójának megjelenését követően számos kínai cég részvényárfolyama megugrott az ország tőzsdéjén, a garantáltan nagy nyertes Lenovo mellett például a Microsoft Office-alternatívát fejlesztő Kingsoft papírjainak is jót tett a váratlan fejlemény. A Microsofthoz, a HP-hez, vagy épp a Dellhez hasonló vállalatok már nem dicsekedhetnek, de jelenleg nem világos, hogy ténylegesen mennyire fáj majd nekik a kínai PC-beszerzésekből való kizárásuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!