Rövidülhet az androidos frissítések telepítése

Google Pixel 6a
Vágólapra másolva!
Baj esetén pedig lehetővé válik az előző szoftverre való visszaállás.
Vágólapra másolva!

Nem csak a mobilos operációs rendszerének minimum rendszerigényét emelte meg az Android 13-mal a Google, Mishaal Rahman fejlesztő felfedezése szerint a szoftverrel piacra kerülő készülékektől kezdve a vállalat előírta virtuális A/B partíciók kötelező támogatását a mobilgyártók számára.

A Google saját mobiljaiban debütált 2016-ban a zökkenőmentes frissítés Forrás: Google

Elméleti síkon ennek egyenes ági következménye, hogy mindegyik gyártó kénytelen lesz támogatni az eredetileg 2016-ban opcionális funkcióként bevezetett zökkenőmentes szoftverfrissítést, ezt többek közt a Samsung Galaxy eszközök sem használják.

A funkciónak két nagy előnye van: egyrészt a rendszerfrissítés telepítésekor az újraindítást igénylő szakaszig szabadon használhatóak a mobilok, másrészt pedig ha váratlan és végzetes hiba történik a telepítés során, akkor lehetőség van az előző és működőképes rendszerszoftverre való visszaállásra.

A mobilgyártók elsősorban azért nem vezették be a zökkenőmentes szoftverfrissítést, mert eredetileg két tényleges partíciót igényelt a háttértáron, így óriási mértékben csökkentette a készülékek háttértárainak szabadon felhasználható részét. Ezt a problémát mára javarészt orvosolta a Google, plusz az elmúlt hat évben sokszorosára nőtt az eszközökben lévő háttértárak kapacitása, így ezek szerint mostantól nem lesz opcionális a támogatása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!