Öt különlegesség a világ legnagyobb tech kiállításáról, amit kipróbálnánk 2022-ben

ces2022 cuccok
Vágólapra másolva!
Kicsit kiszakadva a laptopok, okostévék, telefonok és gamer hardverek bűvköréből most öt olyan különlegességet említünk meg, amik a világ legnagyobb technológiai kiállításán, a CES 2022-n mutatkoztak be, és a tágabb értelemben vett mindennapok során lehetnek hasznosak, vagy szimplán csak érdekesek.
Vágólapra másolva!

1. Felturbózott kamerarendszer az autóra

Manapság egyre többen használnak az autóban kamerát (dash cam) a vezetés közbeni rögzítésre, ez ugyanis egyszerűbbé teszi a felelősség tisztázását egy baleset esetén. Valamint egyre gyakoribbak a rendőrségnek beküldött felvételek is a szabálytalankodó, sokszor életveszélyes sofőrökről. Nos, a dash cam témában nagy névnek számító Nextbase az IQ nevű rendszerével ezt szeretné új szintre emelni: ez összesen négy kamerát tartalmaz, amiből három az autó környezetére figyel 4K-s felbontásban, egy kamera pedig az utasteret rögzíti 1440p-s felbontásban.

Forrás: Nextbase

Amellett, hogy a rendszer hagyományos módon figyel vezetés közben, a mesterséges intelligenciás rendszerével figyelmeztetni is képes, ha nekimennénk valaminek, vagy ha olyan gyalogost lát, akit esetleg nem vettünk volna észre. Mivel csatlakozik az internethez, a felhőn keresztül akkor is tud szólni, ha gyanús dolgok történnek az autónk körül, ha mi éppen mondjuk az irodában ülünk, és távolról is bármikor hozzá lehet férni a kamerákhoz, ha körbe szeretnénk nézni a járművünk körül.

2. Robotizált koktélkészítő

Ha valakinek, hát a Black&Deckernek elhisszük, hogy tényleg képes volt kitalálni egy jó koktélkészítő gépet. Ennek a neve Bev, és a kütyüről kicsit az jut eszünkbe, mint amikor A jedi visszatérben szegény R2D2-t felszerelték pincérnek. Akárhogy is, ha vendégek jönnek (vagy ha csak magunknak készítenénk italt), mindig a koktél a legproblémásabb dolog, hiszen méregetni kell, sok összetevőből áll és macera az egész. A gyártó ígérete szerint a Bev mindezt megoldja.

Forrás: Black&Decker

Összesen öt különböző üveg alkoholt helyezhetünk bele, és a jó hír, hogy teljesen kompatibilis a hagyományos, bolti üvegben érkező piákkal, semmit nem kell variálni, még csak lefele sem kell fordítani őket, mert a gép rájuk csatlakozik, hogy ki tudja belőlük szippantani a nedűt. Ezen kívül meg kell még töltetünk az eszköz víztartályát, valamint bele kell tennünk egy kapszulát, ami az egyéb "kiegészítő" ízeket tartalmazza az adott koktélhoz, tehát mondjuk egy Long Island Ice Tea-hez meglesz az összeállított "szirup". Ezt követően még olyan dolgokat is beállíthatunk rajta, hogy szimpla vagy dupla adag italt tegyen bele, de ha nagyon szeretnénk, akár még egyszerű feleseket is tud gyártani.

3. Az igazi minden-az-egyben projektor

Legyünk őszinték, a projektorok jellemzően problémásak. Nehézkes elhelyezni őket, jellemzően csatlakoztatni kell rájuk valamilyen hangrendszert, meg valami olyan eszközt, amin keresztül le is tudjuk játszani rajta a kívánt filmet. Emellett persze többnyire nagyok és rondák is, habár szerencsére kinézetben sokat fejlődtek az utóbbi években. Nos, a Samsung erre szeretne megoldást nyújtani a Freestyle hordozható projektor segítségével.

Forrás: Samsung

Eleve ott kezdődik a dolog, hogy meglehetősen jól néz ki, a kialakítása pedig lehetővé teszi, hogy könnyen elhelyezhető legyen nehezen hozzáférhető helyeken is, például a kanapé fölötti plafonon. A legjobb tulajdonsága, hogy mindent beleépítettek: nemcsak 360 fokos hangszórót, hanem Chromecastot is, így semmilyen eszközt nem kell csatlakoztatni hozzá, egyszerűen vezeték nélkül ki lehet küldeni a filmet (vagy gyakorlatilag bármit). A kütyü legfeljebb 100 hüvelykes átmérőjú képet tud kivetíteni, 1080p-s felbontásban, HDR-támogatással, és mindössze egy USB-C kábel kell neki, amiről az áramot kapja, de a könnyű hordozhatóság érdekében akár egy külső akksiról is működik.

4. Nagyon okos kapucsengő, már két kamerával

Egyre inkább terjednek a videós képességekkel rendelkező okoscsengők, ami nem véletlen, hiszen számos szolgáltatást nyújtanak amellett, hogy, nos... be lehet csengetni velük egy lakásba, a lakó pedig a kamerán keresztül az okostelefonján látja, hogy kit nem szeretne beengedni. Ezek az eszközök azért tudnak nagyon hasznosak lenni, mert a beépített tárhelyükkel tudják rögzíteni a napközbeni gyanús eseményeket, sőt, még riasztást is tudnak küldeni, ha furcsa dolgot észlelnek.

Forrás: Eufiy

A kategória egyik legjobbjának számító Eufiy most ezt a csomagot turbózta fel azzal, hogy egy második kamerát is elhelyezett az okos kapucsengőn. Míg a hagyományos kamera előre néz, hogy lássa a becsöngetni kívánó látogatót, addig a másodlagos kamera lefelé figyel, kifejezetten a csomagokra (ha például a futár ott hagy valamit az ajtó előtt, így könnyen szemmel tartható akkor is, ha nem vagyunk otthon).

5. Már majdnem teljesen automata takarítógép

Nagyon kedveljük a robotporszívókat, melyek közül már egyre több képes felmosásra is. A problémát azonban még mindig az jelenti, hogy viszonylag rendszeres törődést igényelnek: a tartályaikat ki kell üríteni, fel kell tölteni, meg kell őket tisztogatni, és így tovább. A Roborock azt ígéri, hogy a nem túl kishitűen elnevezett S7 Max V Ultra, ha nem is teljesen oldja meg ezt a problémát, de jóval kényelmesebbé teszi az életünket még a hagyományos robotporszívókhoz képest is.

Forrás: Roborock

A képen is látható dokkoló segítségével ugyanis a robot képes megtisztogatni a saját felmosó és porszívózó-törlő alkatrészeit, ki tudja üríteni a porzsákját, valamint fel tudja tölteni a vízkészletét. A gyártó ígérete szerint körülbelül hét héten keresztül tudja ezt magától csinálni, mire a gazdájának rá kell néznie. Mindez persze nem olcsó: az Egyesült Államokban a tervek szerint 1400 dollárt kérnek majd érte, amikor megjelenik az év második felében.