Kifejezetten a futókra kihegyezett okosórát próbáltunk ki

huawei watch gt runner
Vágólapra másolva!
Úgy szórja ki az okosórákat a Huawei, hogy lassan követni is nehéz, egy azonban közös bennük: az apróbb hibáik ellenére gyakorlatilag mindegyik remek. Így volt ez a Watch 3 Próval és a Watch 3 GT-vel is, és most tulajdonképpen ennek a családnak a legfiatalabb tagja járt nálunk, a Watch GT Runner. A nevéből pedig viszonylag könnyen kitalálható, hogy ezt kifejezetten sportolásra, azon belül is a futóknak szánják.
Vágólapra másolva!

Ez már rögtön az anyaghasználatból is egyértelművé válik: maga az óratest egyfajta kompozit polimer anyagból készült, ami könnyű és ellenálló, azonban a prémium kinézetet így is garantálja a kijelzőt körbeölelő kerámia keret. Az alapból hozzá járó szíj szintén egy könnyű, jól szellőző, antibakteriális borítással készült szilikon, de bármilyen szabványos szíjra lecserélhető, így adott esetben a sportóra még hétköznapi alkalmakra is simán bevethetővé válik.

Ennek következtében a súlyt sikerült 38,5 grammra csökkenteni, ami egy futónak nagyon fontos.

Egyedül az lehet a probléma, hogy az eszköz egyetlen, 46mm-es méretben készül, tehát kérdéses, hogy a hölgyek számára mennyire használható. Akárhogy is, az óra oldalán két fizikai gombot találunk, amiből a felsőt tekergetni is lehet és a hagyományos menübe visz, míg az elsó gyorsgomb alapból a különböző edzésformákhoz vezet, de ennek a funkciója állítható.

Forrás: Origo

A képernyő egy nagyon szép, 466x466 pixeles AMOLED egység, ami használható always-on módban, nagyon szépen a színei és a várható használati körülményeknek megfelelően kültéren is elég fényerőt tud produkálni.

Az óra 50 méteres mélységig vízálló, így vidáman lehet használni úszásra is, és persze ezt a mozgásformát is tudja követni.

Futás kezdőtől haladóig

Mivel az óra kifejezetten a futókra van kihegyezve, nem meglepő, hogy alaposan kigyúrták erre a szoftvert. Természetesen nagyon jól tud követni kültéri és beltéri futást, valamint sétát is, ráadásul egy rakás beépített edzéstervet kínál mindenki számára a kezdőtől a haladóig, legyen szó zsírégető futásról, hosszútávfutásról, tempófutásról vagy HIIT futásról, esetleg intervallumfutásról. Utóbbi esetben remekül beállítható a bemelegítés, lazítás, az ismétlések és a pihenések is.

Talán az egyik legérdekesebb dolog a mesterséges intelligencia által létrehozott edzésterv, amikből rendelkezésre állnak kezdőknek kialakított rutinok, aki pedig már régebb óta fut, attól a szoftver be fog kérni néhány korábbi információt, hogy kialakítsa az edzéstervet. Az egész némileg hasonlít a Garmin Coach-ra, így ha valakinek az ismerős, akkor el tudja képzelni, miről van szó.

Forrás: Origo

Mindenesetre a mesterséges intelligencia folyamatosan követi, hogyan haladunk a kijelölt tervhez képest, és úgy igazít mindent, hogy teljesüljenek a célok. Ezen kívül a Huawei bevezetett egy úgynevezett RAI (Running Ability Index) mutatót is, ami különböző adatok (pulzus, távolság, az edzések gyakorisága, stb.) alapján egyfajta összegzése annak, hogy mennyire is vagyunk jó futók, és persze láthatjuk, hogyan fejlődtünk.

De a RAI mellett rengeteg más adatot is láthatunk: az óra megjósolja, mennyi idő alatt futunk le bizonyos távokat, mekkora terhelésnek vagyunk kitéve, mi volt a VO2Max, és mennyi idő alatt regenerálódunk.

GPS és üzemidő

A beépített programokon kívül nagyon fontos még a kültéri futáshoz, sétához a GPS pontossága. Itt a Huawei húzott egy újdonságot, és a kétsávos GPS (ami mint az öt nagy rendszert támogatja: GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, QZSS) antennái kikerültak az óra testéből az órafülekbe, így a Huawei szerint kevesebb az interferencia és pontosabb a vétel.

Az mindenesetre biztos, hogy tesztjeink alapján nagyon pontos az óra, simán hozza azt a szintet, amit a legjobb, sok esetben jóval drágább konkurensek. A nemzetközi, keményvonalas futók tapasztalatait böngészve azt láthatjuk, hogy például egy 10 kilométeres távon jellemzően 1-3%-ot téved a távolsággal. Ez utóbbi persze ezen a távon már 300 métert jelent, ami nem kevés, de ez a ritkább eset, és jellemzően inkább az 1% környéki hibahatár jellemző.

Forrás: Origo

Szintén nagyon pontosnak tűnt a pulzusmérő és a véroxigén-szint mérő is. A Huawei a már látott TrueSeen 5.0+ szenzoregyüttest veti be is, ami öt fotodiódát és két fényforrást használ, valamint elvileg még mesterséges intelligenciával is igyekszik kiszűrni a nem kívánatos zajt a pontosabb mérésért.

Szerencsére Huawei más óráihoz hasonlóan a GT Runner akksija is nagyon jól bírja. Ha nem nagyon erőltetjük meg, akkor a kéthetes üzemidő egyáltalán nem kizárt, azonban ha a rendeltetésének megfelelően használjuk, és lezavarunk heti három-négy hosszabb, GPS-szel megterhelt futást, akkor sem kizárt, hogy csak a hét végén kell majd feltenni tölteni.

Mindezért pedig alapból 109 ezer forintot kér el a Huawei.

Hogy ez jó-e? Nos, kapunk egy minőségi órát, remek hardverekkel és funkciókkal, és a gyártótól megszokott elképesztő üzemidővel. Cserébe a Garmin órái kifejezetten sportolásra egy kicsit jobbak, a Samsung órái pedig hagyományos okosóráként teljesítenek jobbak. Szerintünk a Huawei Watch GT Runner így egy jó kompromisszum a kettő között, főleg azok számára, akik adott esetben már korábban is a kínai cég óráit használták.