Hétpecsétes titkokat lophattak az Apple-től

Apple M1 processzor
Vágólapra másolva!
A chipjeinek tervrajzaival mehettek át egy startuphoz a mérnökei.
Vágólapra másolva!

Ipari kémkedési botrány robbant ki a Szilícium-völgyben, az üzleti titkainak ellopása miatt az Apple pert indított a Rivos ellen. Saját bevallása szerint a startup jelenleg „lopakodó módban" van, azaz még nem kíván beszámolni a széles publikum számára a tevékenységéről, a webhelyét meglátogatva csupán az álláshirdetéseit soroló portál linkje látható. A nyitott pozíciók alapján processzorok és rendszerlapkák tervezésével foglalkozik, a texasi Austinban és a kaliforniai Mountain View-ban vannak az irodái.

A Rivos nevű startupnál landolhattak az Apple chipdizájnnal kapcsolatos titkai Forrás: Apple

Most a pereskedéssel az Apple alaposan kiragadta a lopakodó módjából a startupot, állítása szerint 2021 júniusában a Rivos koordinált akciót indított az olyan chiptervezéssel foglalkozó munkatársainak elhappolása céljából, akik hozzáféréssel rendelkeznek a chipdizájnnal kapcsolatos üzleti titkaihoz.

A perirat alapján az ipari kémkedési akció valamilyen mértékben sikeres volt, egyes a céghez átigazolt munkatársai a személyes tulajdonú eszközeiken, külső háttértárakon, továbbá felhőtárhelyeken keresztül nagy mennyiségű szigorúan bizalmas információkat loptak tőle, beleértve jövőbeli rendszerlapkáival kapcsolatos dokumentációkat.

A periratban két mérnököt vádolt meg az ipari kémkedés elkövetésével az Apple, mindketten tavaly ősszel csatlakoztak a Rivoshoz. A felperes szerint a startup a házon belül tervezett A-Series rendszerlapkáival rivális termékeket kíván tervezni, feltehetően a munka felgyorsítása és sikeresebbé tétele érdekében kívánta ellopni a szellemi tulajdonait.

Az Apple fő céljait az üzleti titkainak visszaszerzése és a további illetéktelen terjesztésük megállítása jelenti. Ezek mellett szeretné kideríteni, hogy ténylegesen mire használta az információkat a Rivos, hogy szükség esetén további lépéseket tegyen az üzleti érdekeinek védelme érdekében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!