Beismerte az Intel, hogy baj van a videókártyáival

gunnir intel arc a380 videokártya grafikus kártya
Jól mutat a GUNNIR-féle Intel Arc A380
Vágólapra másolva!
A meghajtószoftveren csúszik el az Arc-termékek első generációja.
Vágólapra másolva!

Az elsőként Kínában piacra került Arc A380 nem hivatalos tesztjeinek elérhetővé válása óta nem titok, hogy baj van az Intel első generációs grafikus kártyáival, az említett modell a megszokott szintetikus mérésekben ugyan remekel, de játékokban kevés kivétellel elvérzik a rivális termékekkel szemben.

A helyzetet most az Intel vezérigazgatója is elismerte a vállalat pénzügyi eredményeinek ismertetése során, Pat Gelsinger kizártnak tartja, hogy az eredeti terveknek megfelelően sikerül idén eladni belőlük olyan 4 millió darabot. Állítása szerint a problémát a grafikus meghajtószoftverük jelenti: az illetékesek eredetileg azt gondolták, hogy a processzorokba integrált videóvezérlők driverét fel tudják használni alapként, azonban ez óriási tévedésnek bizonyult, szinte nulláról új drivert kellett írniuk.

Ennek megfelelően az Arc videókártyák meghajtószoftvere egyelőre nagyon kezdetleges állapotban van, ráadásul a fejlesztők elsősorban a DirectX 12 és a Vulkan programozási felületek működésének optimalizálásával foglalkoztak, hogy legalább az újabb és jövőben megjelenő játékokban ne legyen túlságosan tetemes az Arc modellek hátránya, így a régebbi API-kat használó címekben különösen rossznak bizonyulhat a teljesítmény.

További érdekesség, hogy az első generációs Intel Arc videókártyákat csak olyan modern alaplapokba érdemes betenni, amelyekben bekapcsolható a PCI Express 4.0 szabvány Resizable BAR (ReBAR) kiterjesztése, enélkül drámaian visszaesik a játékok teljesítménye.

Nem világos, hogy ez a további probléma hardveres vagy szoftveres természetű-e.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!