Sokkal időtállóbbá válhatnak az európai mobilok

google pixel 5 ifixit
Google Pixel 5 szétnyitott állapotban
Vágólapra másolva!
Törvényben írnák elő a strapabíró akkuk használatát és a cserealkatrészek forgalmazását.
Vágólapra másolva!

Az e-hulladék mennyiségének csökkentése érdekében az Európai Bizottság újabb szabályozáson dolgozik, az elfogadása esetén a remények szerint hosszabb élettartamúvá és javíthatóbbá válhatnak az okostelefonok és a táblagépek. A törvény műszaki okokból nem vonatkozna a kettéhajtható vagy feltekerhető kijelzős eszközökre.

A pótalkatrészek elérhetővé tételének kikényszerítése jól hangzik, de nagy kérdés, hogy gazdaságilag lesz-e értelme javíttatni a mobilokat Forrás: iFixit

A jelenleg piszkozat formájában létező törvény előírná az érintett készülékek gyártói számára, hogy a termékeik piacra dobását követő öt évben legalább tizenöt típusú pótalkatrészt biztosítsanak hozzájuk a szervizek számára, többek közt akkukra, kijelzőkre, töltőkre, hátlapi borításokra, kártyatálcákra kell gondolni. Amennyiben a gyártók nem kívánnak öt éven át pótakkut forgalmazni, akkor alternatív módon használhatnának olyan telepeket a mobiljaikban és a táblagépeikben, amelyek ezer teljes töltési ciklus után is tudják hozni a névleges kapacitásuk 80 százalékát.

További érdekes ötlet, hogy a háztartási gépek esetében megszokott jellegű címkéket is előírna a szabályozás, amelyen jelölni kellene az akku tartósságát a készülék várható életciklusa alatt, fel kellene tüntetni az eséseknek való ellenállóságot, a víz- és porállóság mértékét.

A törvényjavaslat legjobb esetben még idén elfogadásra kerülhet, a megalkotói szerint a környezetre gyakorolt hatását tekintve felérhet 5 millió az utakról eltüntetett autóval.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!