Szórás lesz az új generációs SSD-k sebességei között

gigabyte aorus gen5 10000 ssd
A Gigabyte AORUS Gen5 10000 SSD akár 12 GB/s szekvenciális olvasási tempóra is képes lesz
Vágólapra másolva!
Ugyanazt a vezérlőt használják, de hiány van a leggyorsabb memóriachipekből.
Vágólapra másolva!

Idén ősszel világhódító útjukra indulhatnak a PCI Express 5.0 x4 szabványt támogató szilárdtest-meghajtók, a javukat a Phison PS5026-E26 vezérlőchip hajtja majd. A Tom's Hardware szerint az elmúlt hetekben a Corsair, a Gigabyte, és a Goodram is jelentett be a chipet használó SSD-t, azonban a specifikációikat átnézett érdeklődőknek feltűnhetett, hogy jelentős különbség van a modellek maximum szekvenciális olvasási sebességei között, modelltől függően 10 GB/s vagy 12 GB/s tempót tudnak.

A Gigabyte AORUS Gen5 10000 SSD akár 12 GB/s szekvenciális olvasási tempóra is képes lesz Forrás: Gigabyte

Most fény derült ennek okára, a 12 GB/s olvasási sebesség eléréséhez a gyártóknak a Microntól származó, 232 rétegű memóriachipet kell használniuk az új generációs SSD-ikben. Jelenleg még nagyon magas a lapkák selejtaránya, a jókora részük nem képes megbízhatóan hozni az elméleti maximum tempót. Kidobni szerencsére nem kell a kishibás termékeket, csökkentett sebesség mellett kiválóan működnek, hasznosíthatóak a 10 GB/s sebességre képes meghajtókban.

Viszont a Micron addig nem kívánja beindítani a leggyorsabbnak szánt chipek tömeggyártását, amíg nem sikerül leszorítani a kívánt szintre a selejtarányt.

Iparági források szerint a jövő év elejére várhatóan megoldódik a probléma, ám addig szűkös mennyiség áll majd rendelkezésre a leggyorsabb memóriachipekből, így az SSD-gyártók egy része kénytelen lesz lemondani a 12 GB/s olvasási tempóra képes modellek elsők közti piacra dobásáról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!