Újra itt a Vaják, szebb, mint újkorában

Witcher 3, Vaják 3, felújított
Ez viszont igen.
Vágólapra másolva!
Azok számára, akik szeretik a Witcher-t minden bizonnyal nem újdonság, hogy a CDPR kicsit felfrissítette a 2015-ös játékot, amit ráadásul ingyen és bérmentve adott oda azoknak, akik rendelkeztek a játékkal. El kell ismerni, ez egy kedves gesztus. De vajon hoz-e annyi újdonságot, hogy lefújjuk róla a port és újra nekivágjuk Geralt kalandjainak? Csak egyféleképpen deríthetjük ki.
Vágólapra másolva!

Első körben talán fussunk végig - a teljesség igénye nélkül - azon, hogy milyen újdonságokra számíthatunk az eredeti kiadáshoz képest.

A grafika remek! Forrás: Origo

Talán nem lepünk meg senkit, ha azt mondjuk a legszembetűnőbb upgrade a felturbózott grafika. Mint azt megszokhattuk mostanában választhatunk a Performance (60fps) és a Graphics (30fps és ray-tracing) módok közül. Ebbe talán nehéz is belekötni, hiszen a játék a javítás előtt is - a kora ellenére - szemet gyönyörködtető volt. Sokszor jól esett csak barangolni az amúgy hatalmas térképen és élvezni a tájat. De most új textúrát kaptak a... gyakorlatilag minden, az ellenfelek, házak, NPC-k.
Mint minden alkalommal most is szenteltünk időt a Graphics mód kipróbálásának, azonban hiába a ray-tracing által kínált elképesztő fények és tükröződések, sajnos az alacsonyabb frame-ratet nem tudtuk megszokni, főleg nem egy dinamikusabb jelenetnél.

Geralt háta közelebbről

Másik újdonság ez új nézet, amely közelebb visz bennünket Geralthoz, mondhatni a válla fölött szemlélhetjük a világot. Érdemes kipróbálni, hiszen valóban kicsit mintha közelebb hozna a karakterhez, néha azonban kevésbé praktikus, mint a már megszokott távoli nézet.
Ha pedig szeretnénk nagyon közelről megnézni főhősünket, akkor arra is van lehetőség az új Photo Mode-nak köszönhetően. Talán nem olyan kiforrott a megvalósítás, mint sok új játéknál, azonban ez is bőven elég ahhoz, hogy összességében akár órákat töltsünk egy-egy jó "pillanat" elkapásával.

Még mászkálni is élmény a játékban. Forrás: Origo

Ezen kívül kaptunk még újdonságokat a harcrendszert illetően is. A Quick Casting segítségével például nem kell minden Jel használatakor megnyitnunk a menüt és kiválasztanunk a megfelelőt, csupán egy-egy gomb kombináció segítségével, könnyen, gyorsan, egyszerűen előránthatjuk a szituációhoz legjobban illőt.

De ha épp azt szeretnénk, akkor a Netflix sorozatból ismert felszerelést is begyűjthetjük magunknak egy új story keretein belül.

Persze nem maradhatnak el a bugok sem, amiből néhányba sikerült belefutnunk már az első pár óra játék után, de nem volt semmi jelentős, amit érdemes lenne kiemelni. Egyik sem akadályozott bennünket abban, hogy haladjunk a küldetésünkkel vagy bosszantott volna olyan mértékben, hogy érdemes legyen róla ezen sorok között mérgelődnünk.

A jó öreg Geralt. Forrás: Origo

Aki ismeri a játékot az tudja, hogy a humor is fel-fel üti az orrát. Geralt hajlamos olyan válaszokat adni a párbeszédek során, amelyeken jókat derültünk. Két kedvenc humoros jelenetünk azonban nem köthető ezekhez a megnyilvánulásokhoz. Abban sem vagyunk teljesen biztosak, hogy a készítők valójában viccnek szánták őket.

Már a story elején, mikor megérkezünk a White Orchard-ba Elsa azzal fogad bennünket, hogy kérjünk bármit, a ház állja, hiszen megmentettük Bram-et, a kuzinját. Majd azzal a lendülettel kifizetteti velünk az ételt vagy italt, amit megpróbálunk tőle venni. Az üzlet, az üzlet.

Nem sokkal később pedig leülünk beszélgetni Gautner O'Dimm-val, aki rögtön rendel két, ha jól értettük "schnaps"-t, majd rövidesen kaptunk két korsó italt. Persze nem panaszkodásnak szánjuk. Elvégre az ingyen koszttal pont át lettünk verve.

A harcmódok fejlettebbek! Forrás: Origo

Sajnos az upgradelt verzióban is maradtak olyan elemek, amik már az első végigjátszásunk során is a mérleg negatív serpenyőjébe kerültek, de belátjuk, hogy nem lenne helyes felróni a CDPR csapatának, hogy nem szinkronizálták újra szinte az összes mellék küldetésekben felbukkanó NPC-t.

Mindent figyelembe véve az upgrade szerintünk méltó a játékhoz. Ha még nem játszottunk vele, akkor ez egy jó alkalom és indok, hogy belevessük magunkat. Ha régen alig bírtuk letenni, akkor szintén kötelező újra telepíteni. Azonban, ha pont nyár elején pörgettük végig a sztorit, akkor nem biztos, hogy ad annyi extrát, hogy ismét beleöljünk legalább 40-50 órát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!