Új kategória a gamer táblagép - de mi értelme?

ASUS, ROG Flow Z13, gamer, tablet, laptop
ASUS ROG Flow Z13
Vágólapra másolva!
Kétségtelenül egyedülálló gépet tett le az asztalra az ASUS, amely úgy kínál hatalmas teljesítményt, hogy mellé ultrahordozható kivitelt kapott.
Vágólapra másolva!

A játékra is alkalmas, kiemelkedő teljesítményű hordozható IT eszközök piaca hihetetlen mértékű növekedésnek indult az elmúlt években. E szektorban megkerülhetetlennek számít a tajvani ASUS, amely a hagyományos megoldások mellett különlegesebb termékekkel is igyekszik felkelteni a potenciális vásárlók figyelmét.

ASUS ROG Flow Z13. Olyan, mint valami haditechnika Forrás: Origo

Ezek egyike a ROG Flow Z13 névre hallgató masina, amely egyesíti magában a tabletek és a notebookok által kínált előnyöket. A modell tulajdonképpen egy eltávolítható klaviatúrával megtámogatott táblagép, amelynél a billentyűzet a termék szerves részét képezi, hiszen megtalálható a dobozában. Amennyiben a klaviatúra csatlakoztatva van, akkor is teljesen összehajtható, tehát egy teljes értékű mobil számítógépet kap az, aki kifizeti a készülék durván 700 000 forintos fogyasztói árát. Ilyenkor is csupán 1,8 mm a vastagsága (enélkül 1,2 mm-es). A súlya billentyűzettel együtt másfél kilogramm, anélkül pedig 1,2 kiló, szóval tényleg egy egyszerűen hordozható készülékről beszélhetünk.

A képernyőről teljesen leválasztható a billentyűzet Forrás: Origo

Maga a készülékház sem nevezhető átlagosnak, hiszen a hátlapján a különféle finom díszítések mellett helyet kapott egy üveglap is, amelyen keresztül látszik a hardver, valamint elhelyeztek itt néhány figyelemfelkeltő LED-et is, amelyek világosan jelzik, hogy itt egy egyáltalán nem hétköznapi termékről van szó. A gépház természetesen alumíniumból van, ami egy ilyen kategóriájú eszköz esetén gyakorlatilag alapelvárás. A klaviatúrát pedig a már bevált módon, bőrhatású műanyag borítja. Amikor összeillesztjük a két komponenst, akkor gyakorlatilag olyan, mintha egy hagyományos notebookot használnánk, hiszen az eszköz stabilan áll, nem csuklik össze. Egyáltalán nem olyan az összhatás, mintha egy átlagos táblagépet használnánk, amire rádugtunk egy billentyűzetet.

Erőgép

Az ASUS ROG Flow Z13 kicsinek számít, de ahhoz képest komoly erő lakozik benne. A nálunk járt verzióba egy Intel Core i9 processzor, 16 GB RAM és egy NVIDIA RTX 3050 Ti videókártya került. De, és itt jön az igazi pláne, a készülékre rádugható egyszerűen egy külső videókártya is, akár egy 150 wattos RTX 3080 vagy egy 165 wattos Radeon RX 6850M is. Ennek köszönhetően pedig ez a tablet-laptop akár a "nagy" asztali gépek vetélytársa is lehet teljesítmény terén, legalábbis papíron. Sajnos ilyen külső hardvereket nem kaptunk hozzá, így be kellett érnünk a gyári kiszereléssel. Mindenesetre már így is alkalmas a csúcsjátékok futtatására, igaz ilyenkor azért kisebb-nagyobb kompromisszumok megkötésére van szükség, azaz le kell venni például a grafika részletességéből, vagy csökkenteni kell az effektek mértékét. Ez persze azt is, hogy erőforrás igényes szoftverek, így például médiaszerkesztők, vagy tervező alkalmazások futtatására is alkalmas bizonyos korlátok között.

Igazán sokoldalú eszköz Forrás: Origo

A készülékbe egy meglehetősen közepes, 56 Wh-s akkumulátor került, ami egy átlagos tablethez, vagy kisebb notebookhoz vidáman elég lenne, de egy ilyen kiemelkedő képességű masinához kicsit kevésnek éreztük. Ez azt jelenti, hogy kiemelkedő terhelés mellett akár 2-3 óra alatt kifogyhat a naftából, ami azért nagyon messze van az ideálistól. A levehető klaviatúrán nem olyan kényelmes a gépelés, mint amit a hagyományos notebookoknál megszokhattunk, de a helyzet egyáltalán nem vészes. A gombok picit kicsik, de hát ez abszolút érthető, hiszen a készülékház is kompakt, a nyomásútjuk kicsi, hiszen egyszerűen nincs elég hely, viszont az érzékenység megfelelő. Komoly folyékony fémmel ötvözött gőzkamrás aktív hűtőrendszerrel látták el, de azért a fizika törvényeinek legyőzésére ez sem képes.

Emiatt ha keményen dolgozik a hardver, akkor bizony igen erőteljes melegedés érzékelhető, ami miatt nem is vehető ilyenkor ölbe kényelmesen.

A beépített egér, azaz a tapipad méretére nem lehet panasz, nem mozog, kellően stabil, az érintése kellemes, de az kár, hogy nem rendelkezik különálló gombokkal. A beépített hangrendszert az ASUS nagyon dicsérte, de mi nem voltunk különösebben elájulva tőle. Pont ugyanúgy szól, mint az összes mai laptop, azaz a basszusokból nem sok minden érződik, a dinamika hiányzik, a végeredmény pedig meglehetősen steril, és a hangerő is lehetne nagyobb.

Képernyő és bizonyítvány

A termék kétféle képernyővel érhető el: a 13,4 inches Full HD (1920 x 1200) felbontású, 120 Hz-es változat mellett kérhető 4K-s, de 60 Hz-es verzióban is. Nálunk az előbbi változat járt, amely játékhoz ideálisabb választás a magasabb képfrissítési frekvencia miatt, hiszen így több képkockát képes megjeleníteni másodpercenként.

A mozgásmegjelenítés ennek megfelelően kiváló, főleg, hogy a FreeSync és G-Sync dinamikusan változó képfrissítési ráta technológiákat is támogatja az eszköz.

Viszont az is tény, hogy az IPS LED LCD képalkotási eljárásból fakadóan a színek nem olyan átütőek, mint amit a gyártó OLED-es laptopjainál tapasztalhatunk, a kontraszt pedig meg sem közelíti azt, amit a rivális eljárás produkál. A méréseink szerint 565 nites maximális fényerő kellően nagy ahhoz, hogy akár kültéren is látható maradjon a kép, beltéren pedig kifejezetten látványos a képi világ, és a HDR effekt is érzékelhető a tapasztalataink szerint. De fontos megemlíteni azt is, hogy a termék egyszerűen rádugható akár egy külső monitorra vagy televízióra is, amennyiben az rendelkezik DP Alt USB-C csatlakozóval.

Mivel a teljes hardver a kijelző mögött kapott helyet, ezért táblagépnek elég vastag lett Forrás: Origo

A gyakorlati próba során arra a következtetésre jutottunk, hogy az ASUS ROG Flow Z13 egy kifejezetten életképes konstrukció. Benne volt a pakliban, hogy ez a kettő az egyben megoldás, azaz, hogy használható tabletként és notebooként is, nem fog működni, de a valóság erre rácáfolt. A termék a várakozásoknak megfelelően játékra is kiválóan alkalmas, és akár munkaeszközként is bevethető, hiszen egy gyárilag előre telepített Windows 11 operációs rendszerrel érkezik. Multimédiás tartalmak futtatására is használható, tehát egy igazán sokoldalú eszközt tettek le az asztalra az ASUS mérnökei.

Közvetlen vetélytársa szinte nincs is, ezért a 700 000 forintos árat nem igazán lehet mihez mérni.

Akinek egy ultrahordozható, az átlagosnál nagyobb teljesítményű, gamer gépre van szüksége annak megfelelő választás lehet. És az is tetszett, hogy egy külső videókártya is egyszerűen csatlakoztatható hozzá, igaz az további több százezer forintos extra költség lehet. Viszont, ha valaki nem tudja, vagy nem akarja kihasználni a benne rejlő erőt, mert mondjuk csak filmezne, netezgetne, weboldalakat olvasna, chatelne vagy közösségi oldalakat nézni, akkor nincs igazán szüksége rá ennyi pénzért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!