Látszólag a vadiúj Radeonokat ekézi az AMD

amd radeon rx 7900 xtx videokártya grafikus kártya
AMD Radeon RX 7900 XTX
Vágólapra másolva!
Átgondolatlan blogbejegyzéssel ajánlgatja az előző generációs termékeit.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta gyengék a videókártyák eladásai, a hírek szerint a két nagy chiptervező közül az AMD van a nagyobb bajban, ami nem meglepő az NVIDIA GeForce modelleket preferálók klasszikusan jóval magasabb aránya miatt. A Radeonok eladásainak javítása érdekében az AMD marketingesei most egy blogbejegyzésben kezdték el győzködni a nagyérdeműt a cég termékeinek teljesítményéről és ár-érték arányáról, azonban visszafelé sült el a fegyver, a közönség és a média figyelmét inkább az ragadta meg, hogy sikerült kifejezetten rossz színben feltüntetni a vadiúj Radeon RX 7900 XT / XTX modelleket.

AMD Radeon RX 7900 XTX Forrás: AMD

A bejegyzésben az AMD specifikusan az 1080p felbontásban történő játékfuttatási sebességgel foglalkozik, a teljesítményadatokat az Apex Legends, a Valorant, a Call of Duty: Modern Warfare 2, a The Callisto Protocol, a GTA V, továbbá Overwatch 2-ből szedte. A termékeket maximum grafikai beállítások mellett tesztelte, leszámítva a Radeon RX 6400 XT-n, amelyen közepes beállításokat használt, bár ezt csak a lent látható infografika kisbetűs leírásában árulta el, ami kifogásolható.

Ugyan az infografikán jól látszik, hogy az egyre drágább kártyákkal egyre jobb átlagos FPS érhető el, azonban a képkockaszám / dollárban mért ár-érték arány ezzel együtt szinte folyamatosan csökken, a Radeon RX 6800-tól pedig drámaian esni kezd.

Hat népszerű játék átlagolt teljesítménye, továbbá a kártyák ár-érték aránya Full HD felbontásban. A Radeon RX 6400 XT esetében közepes, míg a többi kártyánál maximum grafikai beállításokat használt a tesztelő Forrás: AMD

Ez nem meglepő, a Radeon RX 6800 felett ugyanis már olyan erősek a kártyák, hogy Full HD felbontásban ki sem lehet belőlük hajtani a lelket, a számítógép processzora limitálni kezdi az elérhető képkockasebességet. Az érintett termékeket legalább 2560×1440 pixeles felbontásban kellene tesztelni, hogy prezentálni tudják a tényleges izomerejüket.

A Radeon RX 7900-asoknál már olyan mértékűvé válik a CPU-limit, hogy az AMD rossz viccnek láttatja az ár-érték arányaikat.

Ez nem jelenti azt, hogy a balul elsült marketinges húzás teljesen használhatatlan volna a vásárlók számára, hiszen kiderül belőle, hogy akik 1080p felbontásban kívánnak játszani, azoknak minimum Radeon RX 6500 XT-re, maximum Radeon RX 6800-ra van szükségük.

Fontos adalék az ügyhöz, hogy Radeon RX 6500 XT esetén muszáj PCI Express 4.0-t támogató alaplapot használni, mivel a kártya csupán négy adatsínen tud kommunikálni, emiatt a régebbi PCI Express 3.0-ás alaplapokban az újabb játékoknál elégtelenné válhat a sávszélesség, ami jelentősen csökkentheti a ténylegesen elérhető képkockasebességet. Akik PCI Express 3.0-s alaplapba keresnek új grafikus vezérlőt, azoknak legalább Radeon RX 6600-ra van szükségük az AMD felhozatalából, mert az már nyolc adatsínnel rendelkezik, így lesz elég sávszélesség a kihajtásához.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!