Folytatja önpusztítást az Activision Blizzard

brian birmingham
Brian Birmingham, a World of Warcraft Classic eddigi vezető mérnöke
Vágólapra másolva!
Megmondta a magáét a WoW Classic egyik főnöke, azonnali hatállyal menesztették.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg kapcsolódó beszámolóját követően a Twitteren megerősítette a menesztését a World of Warcraft Classic egyik vezető fejlesztője. Brian Birmingham a kiadvány birtokába jutott céges körlevélben arról panaszkodott, hogy az Activision Blizzard legfelsőbb szintjeiről rájuk erőltetett „stack ranking" dolgozói értékelési rendszer rettenetes, eddig a WoW Classic további menedzsereivel együtt el tudta odázni a használatát, azonban ennek most vége, rákényszerítették egy dolgozó leminősítésére a kötelező kvóta elérése miatt.

Brian Birmingham, a World of Warcraft Classic eddigi vezető mérnöke Forrás: Activision Blizzard

A Fortune 500 listán lévő vállalatok olyan 30 százaléka által használt stack ranking lényege, hogy a dolgozók nem előre meghatározott metrikák alapján kapnak értékelést a teljesítményükre, hanem a menedzsereknek a munkaerejük meghatározott százalékait kell rossz, átlagos, továbbá kimagasló csoportokba sorolniuk.

A rendszert a General Electric tette népszerűvé az 1980-as években, a filozófia szerint a kimagaslóan teljesítő néhány százalékot komolyan jutalmazni kell bónuszokkal, az átlagosan teljesítőknek titulált tömeget érdemes megtartani, míg a szintén néhány százaléknyi rosszul teljesítőt meneszteni kell.

Az Activision Blizzard esetében a rosszul teljesítő kategóriába sorolandók kötelező arányát az értékeltek 5 százalékában határozta meg a felsővezetés, de automatikus menesztés nem jár a kategóriába kerülésért, első körben figyelmeztetés mellett a bónuszok és az előrelépési lehetőségek megvonása a büntetés. A rendszert 2021-ben vezette be a Microsoft által épp felvásárolni kívánt kiadó, azonban a Blizzardon belül eddig sikerült elsumákolni a használatát.

Érdekességként a Microsoft is sokáig használta a stack rankinget, azonban a negatív hatásai 2013-ban kivezette a rendszert.

A dolgozók által jellemzően elutasított rendszerrel Brian Birmingham sem ért egyet, a WoW Classic menesztett vezető mérnöke unfairnek és kontraproduktívank tartja, mivel jobb munkavégzés helyett a kollégáik szabotálására ösztönzi a dolgozókat, ezzel megmérgezve a munkahelyi légkört, továbbá diszfunkcionálissá téve a cég működését.

A vezető a kötelező 5%-os kvóta elérése miatt egy kollégát kénytelen volt érdemtelenül a rosszul teljesítőkhöz sorolni. Az ellenérzései miatt belengette a felmondását, továbbá közölte a HR-rel, hogy tüntetés gyanánt addig nem hajlandó dolgozni, amíg ki nem lesz vezetve a Blizzardon belül az univerzálisan gyűlölt értékelési rendszer.

Ezzel maga is a rosszul teljesítők közé került, az Activision Blizzard a felmondását megelőzve menesztette a vezetőt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!