Mesterségesen tartja magasan az árakat az AMD

ASUS TUF Gaming Radeon RX 6500 XT
Az extrásabb TUF Gaming Radeon RX 6500 XT modellért már 334 eurót fog kérni az Asus
Vágólapra másolva!
Jó fél éve szándékosan kevés processzort és videókártyát gyártat a vállalat.
Vágólapra másolva!

A régóta új processzort és főleg videókártyát vásárolni kívánókat jó eséllyel erősen felbosszantó kulisszatitkot árult el a legújabb pénzügyi jelentésében az AMD, a készletfelhalmozódás elkerülése érdekében szándékosan kevesebb Ryzen processzort és Radeon kártyákba való grafikus processzort gyártatott a rendeltnél. A taktikát a tavalyi év második felében végig erősen alkalmazta a cég, kisebb mértékben pedig a mostani első negyedévben is beveti.

A gyártás visszavételével akadályozta meg a Ryzen processzorok és Radeon videókártyák árcsökkenését az AMD Forrás: Asus

A lépés célja a Ryzen processzorok és Radeon videókártyák árának mesterséges fenntartása volt, a vállalat szándékosan csak annyi CPU és GPU chipet próbált gyártatni, amelyek eladhatóak voltak a megszokott áraikon. A készletek felhalmozódása esetén a kereskedők kénytelenek csökkenteni az árakat a termékektől való könnyebb megszabadulás érdekében, így a lépéssel az AMD a sajátjai mellett a gyártópartnerek és a kereskedelmi lánc érdekeit védte – a termékek iránt érdeklődők vásárlók kárára.

A Ryzen processzorok és a Radeon videókártyák árfixálásának további esetleges következménye, hogy az Intel és az NVIDIA biztosan nem kerülnek árcsökkentésre sarkalló helyzetbe a rivális vállalat termékeinek javuló ár-érték aránya miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!