Bemutatta az internetes keresés jövőjét a Google

Google, keres, keresés, keresgél, keresőmotor, laptop
WASHINGTON DC, USA - JANUARY 02, 2017: An Apple Macbook Pro displaying the Google search engine on its screen.
Vágólapra másolva!
A Bard rendszere értelmes mondatokban próbál válaszolni a feltett kérdésekre.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a versengés a következő generációs keresőmotorok kifejlesztése terén, a Google bejelentette az elmúlt hetekben rengeteg sajtót kapott ChatGPT riválisát. A Bard névre keresztelt rendszere az egyik tesztelő által nemrég öntudatra ébredt mesterséges intelligenciának vélt LaMDA gépi tanulásos modell egyszerűsített változatát használja, beszélgetésalapú keresési élményt kínál: mondatokban lehet kérdezni tőle, a kérdésekre megpróbál szintén értelmes mondatokban válaszolni.

A jövő internetes keresői találatok helyett válaszokat próbálnak majd adni a kérdésekre Forrás: Google

A Google által konkrétan felhozott példákban olyan kérdésekre adott válaszokat a Bard, mint „milyen új felfedezéseket tett a James Webb űrtávcső, amit felmesélhetnék a 9 éves gyerekemnek?", továbbá „gitárt vagy zongorát gyorsabb-e tanulni, mennyi gyakorlást igényelnek?".

A tájékoztatás szerint a Bard angol nyelven néhány héten belül elérhetővé válik a nagyközönség számára, azonban a válaszait erős fenntartásokkal kell majd kezelni, megfelelő tényellenőrzések nélkül nem szabad elhinni azokat.

A belátható jövőben a Bard csak nyilvános tesztüzemben lesz, és garantáltan fog rossz okokból emlékezetes válaszokat generálni.

A Bard bejelentésével nem ért véget a móka, a héten várhatóan a Microsoft is bemutatja majd a Barddal rivális megoldását, amely a ChatGPT-t hajtó technológiát használja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!