Feladja a leckét a riválisoknak ez a csúcstelefon

Samsung Galaxy S23 Ultra
Vágólapra másolva!
Papíron nagyon sokat ígért a méregdrága Samsung Galaxy S23 Ultra. Megnéztük, hogy teljesíti-e az elvárásokat, vagy csődöt mond, mint annyi más riválisa mostanában.
Vágólapra másolva!

Pokoli a verseny a nagy tudású, innovatív okostelefonok szegmensében. A piaci szereplők egymást próbálják felülmúlni jobbnál-jobb készülékekkel, ami miatt nagyon megnőttek a fogyasztói elvárások. Ott tartunk, hogy ma már csak olyan terméknek van esélye labdába rúgni, amely jól néz ki, bivalyerős, remek a képe, szuper a kamerája és még e mellé valami extrát is kínál.

Samsung Galaxy S23 Ultra Forrás: Samsung

A Samsung, mint az iparág egyik vezető gyártója a közelmúltban lépett színre legújabb, 2023-ra szánt toptelefonjával. Ez a Samsung Galaxy S23 Ultra, amelytől az előzetes információk alapján igen sokat várhattunk. A modell már megérkezett a hazai boltokba is, és szerkesztőségünk is kapott egy példányt egy rövid tesztidőszak erejéig. Nagyon kíváncsiak voltunk, mennyire felel meg a fent vázolt követelményeknek. Az elvárások mindenesetre óriásiak voltak, hiszen ez a készülék jelenleg egyike a legdrágább mobiloknak

Irgalmatlanul erős

Azt nyugodtan leszögezhetjük, hogy a teljesítményre semmilyen panasz nem lehet, köszönhetően annak, hogy a Galaxy S23 Ultra a világ egyik jelenlegi legjobb hardverét kapta meg. A Samsung mérnökei által módosított 8 magos Snapdragon csúcsprocesszor mellett 12 GB RAM került bele, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez a vas bizony elképesztő erő leadására képes. Jelenleg nincs olyan alkalmazás, amely képes lenne megdöccenteni, lelassítani ezt a készüléket. A multitasking is igen jól működik, azaz egy időben akár több szoftver futtatására is van lehetőség, minden gond nélkül.

Gyári állvány is kapható hozzá. Forrás: Origo

A hűtést nagyon jól megoldották, hiszen egyáltalán nem forrósodik át a termék. A tárhely is kellően nagy, legalábbis a nálunk járt verzió esetében, amelyben 1 TB-nyi adat elraktározására elég hely található. Ez pedig akár évekre elegendő lehet úgy is, hogy a felhasználó intenzíven használja a terméket. A beépített hangszórók hangereje kiváló, bár természetesen ez a telefon sem arra való, hogy bulikat hangosítsunk vele. De hát ez érhető, hiszen a kis méretű hangszórókamrák nem teszik lehetővé a jó basszushangzás megteremtését. Így a jó hangminőség elérésének egyszerűen fizikai korlátai vannak, épp úgy, mint az összes többi mai telefon esetében.

5000 mAh-s akkumulátora közepes üzemidőt szavatol, mert a kapacitás ugyan nagy, de a hardver, és a képernyő fogyasztása is átlagon felüli.

Mi használattól függően nagyjából 9-12 órányi üzemidőt tudtunk belőle kipréselni, ami azért teljesen vállalható eredmény. A tapasztalatink szerint a 45 wattos gyorstöltés segítségével pedig a teljesen lemerült telep mintegy 80 perc alatt tölthető maximumra. Tehát nincs szüksége sok időre, és a modell természetesen a vezeték nélküli töltést is támogatja.

Képalkotás

A mai trendeknek és elvárásoknak megfelelően ez a készülék is nagyon sokoldalú képalkotási opciókkal kecsegtet a komplex kamerarendszerének köszönhetően.

A leggyakrabban használt főkamera 200 megapixeles, tehát döbbenetesen nagy felbontású. Ráadásul nem csak jó fényviszonyok mellett használható, hiszen az érzékenysége átlagon felüli, és így sötétben is lehet vele remek fotókat és videókat is készíteni.

Helyet kapott rajta egy háromszoros, illetve egy tízszeres optikai nagyítást biztosító zoomkamera is, amelyekkel távoli dolgokat hozhatunk igen közel magunkhoz. Emellett ellátták egy ultraszéles látószögű egységgel is, amellyel kitágítható a látótér, ez pedig nagyon hasznos lehet, ha városnézés vagy kirándulás során szeretnénk felvételeket készíteni. Azonban az is tény, hogy e kamerák a kevés fényt annyira nem szeretik, hiszen sötétben előfordulhat, hogy kicsit csúnya, zajos, elmosódott lesz a végeredmény.

Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó
Samsung Galaxy S23 Ultra, fotó

Nem sok telefon képes 8K videók rögzítésére, azonban a Samsung Galaxy S23 Ultra támogatja ezt az extrémen nagy felbontású módot. Emellett természetesen 4K vagy Full HD anyagok elkészítésére is mód nyílik, valamint a lassítás és szuperlassítás funkciók sem hiányoznak.

Remek képminőség

A Samsung nagyon régóta elkötelezte magát az OLED képalkotási eljárás mellett, és azóta is folyamatosan fejleszti ezt a technológiát. A Samsung Galaxy S23 Ultra pedig értelemszerűen a jelenlegi leginnovatívabb ilyen típusú kijelzőt kapta meg. A 6,8 inches, 120 Hz-es Dynamic AMOLED megjelenítő fantasztikus képminőséget produkál.

Az ultra 6,8 inches QHD+ Super AMOLED kijelzőt kapott Forrás: Origo

A színek gyönyörűek, természetesek, mindenféle fátyolosságtól mentesek, a kontraszt jobb nem is lehetne, a betekintési szög pedig hibátlan. Azaz teljesen oldalról nézve a kijelzőt sem érzékeli az ember a tónusok fakulását, torzulását. A mozgásmegjelenítés során semmilyen hibákat nem tapasztaltunk, és mivel másodpercenként 120 képkocka kerülhet a panelre, így a lapozás vagy a scrollozás nagyon finom, akadozásmentes. Emellett ez egyes játékoknál is nagyon hasznos lehet, hiszen a képi információk hamarabb kerülhetnek a szemünk elé, ez pedig akár döntő is lehet, például autóversenynél vagy lövöldözős programoknál. A készülék fényerő tekintetében a legtöbb riválisát lenyomja, hiszen 1750 nit a csúcs fényessége. Ennek köszönhetően vakító napsütésben is látható marad a kép, valamint a HDR anyagok visszaadása is igen látványos. A 6,8 hüvelykes panel felbontása 1440 x 3088 képpont, ami szédületesen jó értéknek számít, és a legfinomabb részleteket is képes hibátlanul megjeleníteni a termék.

Elegáns külső

Sok piaci szereplő ott szúrja el, hogy a nagy tudású, drága, státuszszimbólumnak szánt készülékét egyszerűen nem "öltözteti szép ruhába". Azaz nem figyel a dizájnra, megelégszik az unalmas, hétköznapi külsővel. Azonban a Samsung döntéshozói nem követték el ezt a hibát. Az S23 Ultra ugyanis figyelemfelkeltő, modern, abszolút prémium hatást keltő megjelenéssel bír. A fém készülékházba szinte beleolvadó, oldalt hajlított képernyő nagyon meggyőzően fest, a hátlap pedig letisztult eleganciát sugároz. Aki egy ilyen mobilt a kezébe fog, azon látszik, hogy tud és akar is áldozni egy felső kategóriás, minőségi készülékre.

Az S23 Ultra és kisebb testvérei. Forrás: Origo

A modell ráadásul kapott egy olyan extrát, amely végképp megkülönbözteti az összes riválisától. Ez pedig a készülékházból előkapható aktív, nyomásérzékelős toll, amellyel akár képzőművészeti alkotások is létrehozhatóak, nem pusztán a vezérlést könnyíti meg. Természetesen jegyzetelni is lehet a segítségével, és az is remek, hogy a szoftver az írott szöveget képes valós időben "gépi", szerkeszthető, formázható szöveggé alakítani. A programozható gombokkal ellátott toll ráadásul akár távirányítóként is használható, hiszen különféle szolgáltatások funkciók rendelhetőek hozzá. Így például be lehet állítani, hogy egy gombnyomásra elinduljon a zene, vagy exponáljon a kamera.

Pénzügyi kérdések és vélemény

A Samsung Galaxy S23 Ultra jelenleg a világ egyik legjobb telefonja. Gyenge pontja nincsen, hiszen a teljesítménye kimagasló, a kép minősége remek, a kamerarendszer osztályon felüli, és a dizájn is igen jól sikerült. Azonban mindez, sajnos, az árán is meglátszik.

Az alapverziója is durván 600 000 forintba kerül, a legnagyobb tudású változatért pedig 790 000 forintot kérnek.

Viszont a tudása, képességei alapján túlárazottnak nem nevezhetnénk. Az "űrtechnológiát", a szuperinnovatív megoldásokat meg kell fizetni, mert egy ilyen termék nem avul el két-három év alatt. Ez még fél évtized múlva is használható lesz, ebben biztosak vagyunk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!