A legjobb térkép applikációk egy kellemes tavaszi túrához

Kirándulás, túra, egészség, tavasz, applikáció, alkalmazás
A telefonon keresztül a térképet is követhetjük.
Vágólapra másolva!
Néha nem úgy tűnik ugyan, de a tavasz erősen közeledik és ezzel indul a kirándulószezon is. Egy jó túra megszervezésében pedig nagy segítséget nyújthatnak a természetjáró, kirándulós telefonos alkalmazások, térkép applikációk. Mutatunk ezek közül néhány igen hasznosat.
Vágólapra másolva!

Magyarországon nagy múltra visszatekintő, komoly, történelmi hagyományai vannak a kirándulásnak, a túrázásnak. Természetjáró nép vagyunk, amit bizony a globálisan is igen fejlettnek számító magyarországi turista útvonal hálózat is fényesen bizonyít.

Egy okostelefon a megfelelő tékép appal nagy segítség lehet egy túra során. Forrás: Természetjáró

Télen is jó páran indulnak neki hétvégente, de ahogy jön a tavasz, és beköszönt a jobb idő, sokszor szó szerint tömegek kelnek útra, hogy baktassanak egy jót a természetben. Ebben az időtöltésben pedig az elektronikai eszközök is nagy segítséget nyújthatnak. Különösen igaz ez a mostanra igen elterjedtté és népszerűvé vált okostelefonokra. Ezek között már akadnak olyanok, amelyekkel kiváló minőségű fotók készíthetőek, lehet velük inspiráló zenét hallgatni is akár, valamint bevethetőek elemlámpaként, ha minden kötél szakad.

De a legjobb, hogy elérhetőek rajtuk olyan térkép applikációk, online térképek, amelyeket vagy kifejezetten a túrázóknak szántak, vagy nekik is nagyon hasznosak lehetnek.

Ezek közül szedtünk össze néhányat mostani cikkünkben.

Locus Map 4 Outdoor - A legjobb túra app

A Locus Map 4 Outdoor névre hallgató alkalmazás az egyik személyes kedvencünk. Ez ugyanis egy kifejezetten kiránduláshoz tervezett és megalkotott térképp app, amely tartalmazza a magyar turistautak térképét. Használható online, de le is tölthetőek rá ezek a dokumentumok, ami nagyon hasznos lehet, ha olyan helyen vagyunk, ahol nincs mobilnet sem.

A Locus Map a természetjárók legjobb barátja! Forrás: Origo

A műholdas helymeghatározást használó program képes elemezni és megjeleníteni a megtett távolságot, a sebességet és akár a szintkülönbséget is.

Természetesen az adatok elraktározása is megoldott, így azok bármikor visszakereshetőek, és az útvonal rögzítése is biztosított.

A szoftver magyar nyelven is kommunikál, és a kezelése egész hamar bele lehet jönni, de ha valaki nem boldogulna, akkor a neten és a YouTube-on találhat hozzá gyorsan segítséget. Egy szó, mint száz, a Locus egy kiváló alkalmazás, ráadásul van ingyenes verziója is, és én személy szerint jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek.

A Locus Map 4 Outdoor innen tölthető le Androidra

Kéktúra - A leghosszabb túrának saját appja is van

A legismertebb magyar túraútvonal a hazánkat kelet-nyugati irányban átszelő Országos Kéktúra. Ez több mint ezer kilométeren keresztül kanyarog, és rengeteg szakaszt tartalmaz, amelyek között pecsétek találhatóak, amelyeket egy külön füzetbe kell gyűjteni.

A Kéktúra alkalmazást imádni fogják, akik a kéket járják. Forrás: Origo

Az Országos Kéktúrának is készítettek egy mobilos alkalmazást, amely információkat tartalmaz ezekről a szakaszokról. Tehát egészen pontosan azt, hogy mettől meddig tartanak, illetve hol találhatóak a pecsétek (GPS koordinátákkal), valamint pecsételő helyek. Segítségével a felhasználók nyilván tarthatják, hogy mely szakaszokat teljesítették és segít a tervezésben is. Kiszámítja a pecsételőhely és az aktuális helyzet közti távolságot, és szintkülönbséget továbbá lehetőséget nyújt arra is, hogy térképen tekintsük meg a kiválasztott pecsételőhelyet, illetve a túra útvonalát.

A Kéktúra app innen tölthető le Androidra

Természetjáró - Magyarország mindentudó útikönyve

A "Természetjáró, a túravezető" névre hallgató alkalmazás gyakorlatilag hazánk interaktív, online, térképpel megtámogatott útikönyve, amelyet kifejezetten kirándulóknak, kerékpárosoknak, terepfutóknak és vízitúrázóknak fejlesztettek ki. Több, mint száz előre elkészített túraútvonalat tartalmaz, valamint ezernyi látnivalót is, amelyek mindegyikéhez részletes ismertető, valamint számos fénykép is tartozik.

A telefonon keresztül a térképet is követhetjük. Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség

A GPS-t használó szoftver potenciális szálláshelyeket is kínál, és mindent összevetve remek megoldás akár hosszabb túrák megtervezéséhez is. Tartalmazza az időszakos lezárásokkal, korlátozásokkal kapcsolatos információkat, és lehetővé teszi a szinkronizálást a számítógépes felülettel is.

A Természetjáró app innen tölthető le iOS mobilokra és Androidra

Menetrendek - A komolyabb túrázóknak

Sokan vannak, akik a tömegközlekedést használják ahhoz, hogy a kirándulás kiindulópontjához eljussanak, illetve a végén hazatérjenek, hiszen autója nincs mindenkinek, ráadásul oda visszajutni sokszor kifejezetten kényelmetlen, pláne egy több napos túrázás esetén. Ez egyébként azért is nagyon jó megoldás, mert ha autóval megyünk túrázni, akkor csak rövidebb, oda-vissza túrákat, vagy körtúrákat tehetünk, hiszen az autóhoz mindig vissza kell térnünk.

A Menetrendek alkalmazás nagyon hasznos lehet, ha valaki nem akar autót használni. Forrás: Origo

Ha tehát a tömegközlekedést választjuk, akkor óriási segítséget nyújthat a kiváló Menetrendek alkalmazás, amely tartalmazza a távolsági buszok és vonatok menetrendjét. Ráadásul elég csak beírni az induló, illetve célállomást, amihez képes automatikusan kiválasztani a megfelelő opciókat, akár az átszállásokat is belekalkulálva a dologba. A Menetrendek applikációt is rendszeresen használjuk, és abszolút javasolni tudjuk mindenkinek, mert szerintünk kifogástalan darab.

A Menetrendek alkalmazás innen tölthető le iOS mobilokra és Androidra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!