100 gigabites mobilnetet teszteltek Kínában

6g
6G network digital hologram and internet of things on city background.6G network wireless systems.
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a fejlesztési munka látványosabb része a 6G mobilhálózatokon.
Vágólapra másolva!

Még le sem csengett annak idején az 5G bevezetése körüli felhajtás, máris megérkeztek az első hírek a 6G mobilhálózatok kifejlesztésének megkezdéséről, azonban az elmúlt olyan két évben rendkívül kevés konkrétum érkezett a témában. Nem véletlenül, hiszen már az 5G-vel is nehezen lebontható falakba ütköztek a mérnökök: az adatátviteli sebesség emelése megoldható, viszont ehhez egyre magasabb frekvenciákon kell történnie az adatkommunikációnak, ami drámaian csökkenti a hatótávolságot.

A remények szerit papíron 1 Tbps sebességre is képes lesz a 6G Forrás: Shutterstock

A probléma miatt a mobilszolgáltatók a 6 GHz alatti (Sub-6) frekvenciákon kezdték meg az 5G széles körű elérhetővé tételét. A 24 GHz-től kezdődő mmWave használata csak olyan helyzetekben célszerű, mikor kis földrajzi helyen kell rengeteg felhasználót kiszolgálni, például belvárosok forgalmas területein vagy tömegrendezvények helyszínein van értelme a bevetésének.

Kínában ennek ellenére nemrég sikeresen lezajlott a 6G egyik előfutárának tekinthető teszt, a légi- és űreszközökkel foglalkozó, állami tulajdonú CASIC kutatócég 10 GHz frekvencián 100 Gbps sebességű adatkapcsolatot tudott létrehozni. A hatótávolság szokás szerint probléma, csupán 1-10 kilométerre lehet számítani, így javarészt egymáshoz meglehetősen közeli bázisállomások kényelmes összekötésére lesz bevethető a technológia.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!