Csúszhat a videókártyák generációváltása

amd radeon rx 6700 xt videokártya grafikus kártya
AMD Radeon RX 6700 XT
Vágólapra másolva!
A vártnál csak később kerülhet piacra a GeForce RTX 5000 és a Radeon RX 8000.
Vágólapra másolva!

A grafikus kártyák piacán emberemlékezet óta kétévente történnek a nagy generációváltások, az AMD és az NVIDIA sem próbálja évente lecserélni a termékkínálatát, és várhatóan az Intel is követi majd a példájukat. A jelenlegi GeForce RTX 4000 és Radeon RX 7000 kártyacsaládok a tavalyi év végén mutatkoztak be, így a szokás azt diktálná, hogy az utódaiknak valamikor 2024 végén kellene befutniuk.

Csak akkor juthat 3 nm-es chip a videókártyákba, amennyiben a gyártástechnológia egyrészt leküzdötte a gyermekbetegségeit, másrészt pedig felskálázódott a termelési kapacitás tekintetében Forrás: AMD

A DigiTimes értesülései szerint könnyen elképzelhető, hogy ebből nem lesz semmi, az AMD és az NVIDIA csak valamikor 2025 során jelentheti be és dobhatja piacra a feltehetően GeForce RTX 5000 és Radeon RX 8000 szériákhoz tartozó első termékeit.

A hírek szerint ennek két fő oka oka van: egyrészt a gazdasági nehézségek miatt a jövő év végéig nehéznek bizonyulhat kellő mértékben kisöpörni a meglévő termékekből rendelkezésre álló készleteket, másrészt pedig a következő generációs grafikus processzorait mindkét cég a legmodernebb 3 nm-es gyártástechnológiával kívánja készíttetni, ebből viszont még jövőre sem áll majd rendelkezésre elégséges gyártókapacitás.

Ha minden igaz, akkor idén az Apple lesz az egyetlen, amely a TSMC jóvoltából 3 nm-es chipeket tud majd készíttetni, iparági források szerint más cégeknek egyáltalán nem maradt gyártókapacitás.

A kapacitás bővítése és a selejtarány leszorítása időt vesz igénybe, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az AMD és az NVIDIA még jövőre sem lennének képesek elég 3 nanométeres GPU-t készíttetni a következő generációs videókártyák piacra dobásához.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!