Óriásit esett a brit banánhéjon a Meta

mark zuckerberg morcos top
Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during an interview session with The Atlantic at the Newseum in Washington, DC, on September 18, 2013. AFP PHOTO/Jim WATSON
Vágólapra másolva!
Negyedmilliárd dollárt veszít, a versenyhatóság kényszerítette a Giphy eladására.
Vágólapra másolva!

Elképesztő fiaskónak bizonyult az akkoriban még Facebookként ismert Meta egyik nagy összegű akvizíciója, Mark Zuckerberg vállalata még 2020-ban 315 millió dollárt fizetett az animált GIF-ek tárolására és gyártására használható, piacvezető Giphy szolgáltatásért.

A jelen gazdasági helyzetben különösen rosszul jött a 262 millió dolláros veszteség a Metának Forrás: AFP/Jim Watson

Az üzlet miatt versenyhatósági vizsgálat a briteknél, az Activision Blizzard felvásárlását is akadályozni próbáló szervezet pedig tavaly ősszel úgy döntött, hogy a Meta nem tarthatja meg az új leányát. Az indoklás szerint a jövőben potenciálisan akadályozhatná a versenytársak hozzáférését a Giphy tartalmaihoz, a szolgáltatás piaci súlya miatt ez versenytorzító hatású lehetne.

A Meta beletörődött a döntésbe, mostanra pedig sikerült vevőt találnia a szolgáltatásra, a nyáron az üzleti használatra illusztrációs képeket licencelő Shutterstock tulajdonába kerül a Giphy. Ráadásul a vételi árához képest bagónak titulálható 53 millió dollárért, így a Meta névértéken 262 millió dollárt bukik az üzleten, a vételi ár körülbelül ötödéért tudja csak eladni azt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!