Jól kibabrálhat a gamerekkel a Windows

gigabyte amd radeon rx 6500 xt eagle videokártya grafikius kártya
Gigabyte Radeon RX 6500 XT Eagle
Vágólapra másolva!
Csendben régi verzióra cserélheti a Radeon videókártyák meghajtóját.
Vágólapra másolva!

Internetes beszámolók alapján a Windows 10 és a Windows 11 új nyűggel kezdte megörvendeztetni az AMD Radeon videókártyákat használók egy táborát, az érintettek a Radeon Software kezelőprogram megnyitásakor hibaüzenetet kapnak, miszerint a Windows Update inkompatibilis verzióra cserélhette a grafikus drivert. Az esetek többségében az addig használtnál régebbi változatról van szó.

A gamerek általában a legújabb grafikus drivert preferálják Forrás: Gigabyte

Az AMD tájékoztatása szerint a hiba forrása, hogy a webhelyéről egyénileg letölthető meghajtószoftver klasszikus típusú, míg a Windows Update által telepített az újabb UWP típus. A Windows Update feltehetően a verziószámok félreértelmezése miatt lecserélheti az újabb drivert a régebbi kiadásra, viszont a Radeon Software specifikus verziói csak a hozzájuk tartozó driververzióval hajlandóak együttműködni, ezért kapnak hibaüzenetet a felhasználók.

Az üggyel kapcsolatos támogatási oldalán az AMD azt állítja, hogy a Windows Update-en keresztül érkező, adott esetben a számítógépgyártók által testre szabott grafikus driverek kínálják a legjobb kompatibilitást, de a cégtől közvetlenül beszerezhető meghajtók általában frissebbek, tartalmazzák a legújabb játékokhoz készült optimalizációkat is. Akik belefutnak a kéretlen drivercserébe, és megtartanák az AMD-től letöltött grafikus meghajtót, azok kapcsolják ki a Windows automatikus driverfrissítését, majd a PC újraindítását követően telepítsék újra a webhelyéről letölthető drivert.

Az automatikus driverfrissítés kikapcsolásához meg kell nyitni a Start menüt, majd gépeléssel rá kell keresni az „Eszköztelepítési beállítások módosítása" elemre. Az elindítására felbukkanó ablakban a „Nem (az eszköz hibáson működhet)" opciót kell választani, végül menteni kell a módosítást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!