Fura, hogy ez a hajszárító tényleg működik

dyson supersonic, hajszárító, teszt
Hát nem olyan, mint egy sci-fi plakát?
Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk a világ legfurább hajszárítóját, a Dyson Supersonic nevű készüléket, aminek a feje helyén egy nagy lyuk van.
Vágólapra másolva!

Van az a vicc, amiben egy idős bácsi elutazik Pestre, és meglátogatja az állatkertet is. Nagyon tetszik neki, sorra nézi az állatokat: a majmokat, az orrszarvúkat, a krokodilokat stb. Végül aztán odaér a zsiráfok kifutójához. Nézi a zsiráfot, nézi, csóválja a fejét. Már vagy egy órája bámulja tátott szájjal, mire hitetlenkedve csak ennyit tud mondani:

- Márpedig ilyen állat nincs!!!

Pontosan ezt gondoltuk mi is, amikor kezünkbe vettük a Dyson Supersonic névre hallgató hajszárítóját.

A termék ugyanis teljesen egyedi külsővel bír, hiszen a készülékház fej része egész egyszerűen lyukas! Ott ahol más, hagyományos hajszárítók esetében a motor található, ennél nincs semmi!

A rendkívül kicsi, de nagy teljesítményű motort ugyanis a markolatba építették egy légbeömlő társaságában. Innen vezetik ki trükkös módon a levegőt a felhasználó irányába. Ezt a módszert alkalmazza például a Dyson az otthoni légtisztítói esetében is, amelyek úgy néznek ki, mint egy talpra állított ellipszis.

Hát nem olyan, mint egy sci-fi plakát? Forrás: Origo

A termék egyébként kicsi, durván 10 centiméteres hosszához 2,5 centiméteres magasság és 7,8 centiméteres szélesség társul. A tömege viszont jelentős, bőven több, mint fél kilogramm (63 dekagramm), amivel egyértelműen a nehezebb hajszárítók közé tartozik. Ennek fő oka valószínűleg az anyaghasználat, hiszen az olcsóbb modelleknél megszokott kopogós műanyag helyett itt tömör, prémium érzetet keltő, vastag elemeket alkalmaztak. A kábel hosszára sem lehet panasz, ugyanis a vezeték majdnem 3 méter hosszú, ez pedig nagyon jól jöhet akkor, ha a tükör közelében nincs szabad konnektor.

Bitang erő

A készülékbe épített motor egyébként meglepően erős, 1600 watt a teljesítménye, percenkénti fordulatszáma 110 000, és 60 másodperc alatt 13 liternyi levegőt képes áttolni a hajszárítón. Szerencsére azonban megoldották a szabályozást, így aki akarja, lényegesen lágyabb szellővel is kényeztetheti hajszálait. A hőmérséklet is változtatható, hiszen a skála egyik végén a 28 fokos levegő található, de akár 100 Celsius fokra is felfűthető légáramlat, amely a gyors szárításhoz és formázáshoz jöhet jól.

A Dyson Supersonic fején át lehet látni, mert a markolatban van a motor. Forrás: Origo

Azt fontos megjegyezni, hogy a cég odafigyelt arra, hogy a masina ne égesse meg a hajat. Emiatt ellátták egy olyan védelmi mechanizmussal, amely másodpercenként 40 alkalommal vizsgálja a kiáramló levegő hőmérsékletét, és közbelép, ha az meghaladná az előzetesen megadott mértéket. A vezérléshez gombokat kell használni, amelyek jó helyen vannak, igen dizájnosak, viszont kicsit picinek éreztük őket. De azért szó nincs tragédiáról, ezt hamar meg lehet szokni.

Sokoldalú

A gyártó érezhetően törekedett arra, hogy egy komplex masinát tegyen le az asztalra, ami többet kínál, mint a legtöbb vetélytársa. Ennek érdekében számos kiegészítőt pakoltak a dobozába (pl. diffúzor, különféle fúvófejek, koncentrált formázó, fésű stb.) amelyekkel bodorítani, göndöríteni és simítani is lehet a hajat a szimpla szárítás mellett.

A kezelőszervek szépek, de nem túl nagyok. Forrás: Origo

A legjobb az egészben, hogy ezek tényleg jól használhatóak, van értelmük és abszolút hozzáadott értéket jelentenek.

Dyson Supersonic. Megéri?

Ha mindent mérlegre teszünk, akkor meg kell állapítanunk, hogy a Dyson a Supersonic-kal a világ egyik legjobb otthoni hajszárítóját tette le asztalra. A termék kompakt, igen dizájnos, üvölt róla, hogy egy prémium kategóriás modell, sokoldalú, biztonságos és a szárítási teljesítményre sem lehet panasz. Viszont az is tény, hogy félelmetesen drága. 205 000 forint az ajánlott fogyasztói ára, ami bárhogy nézzünk irtózatosan sok pénz egy hajszárítóért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!