Csúcsot döntött a Linux piaci részesedése

dell xps 13 plus ubuntu linux
Ubuntuval előtelepítve is megvásárolható a Dell XPS 13 Plus
Vágólapra másolva!
A StatCounter szerint harminc év alatt először lépte át a 3% küszöböt.
Vágólapra másolva!

A szerveres környezetek meghódítását követően a Google Androidnak köszönhetően teljes fősodratú és elterjedt operációs rendszerré vált a Linux, azonban a céges és otthoni számítógépeken körülmények egész hada miatt sosem volt képes felvenni a harcot a Windowszal és a macOS-szel, stabilan rendkívül alacsony maradt a piaci részesedése.

Ubuntuval előtelepítve is megvásárolható a Dell XPS 13 Plus Forrás: Dell

Ezért is okozott most meglepetést a StatCounter számítógépeken használt operációs rendszereket firtató statisztikája, a vállalat szerint lassú és folyamatos növekedést követően 2023. júniusában a története során először a Linux globálisan átlépte a három százalék piaci részesedést. Konkrétan 3,08%-ra mérte, kontextusként öt éve még 1,69%-on, tavaly júniusban pedig 2,42%-on állt.

A StatCounter statisztikai kódja világszerte 1,5 millió webhelyben található meg, innen származnak a vállalat értesülései, állítása szerint az adatokból a lehető legjobb tudása szerint próbálja kiszűrni a botok által generált látogatásokat. Júliusban a Windows részesedését 68,2 százalékra, a macOS-ét 21,3 százalékra, a ChromeOS-ét 4,1 százalékra mérte a vállalat, míg a beazonosíthatatlan rendszerek a forgalom 3,23%-át tették ki.

Adatai alapján Magyarországon érdemben eltérőek a júliusi adatok:

  1. Windows: 83,3%,
  2. ismeretlen: 7,91%,
  3. macOS: 5,94%,
  4. Linux: 2,74%,
  5. ChromeOS és FreeBSD egyaránt 0,01%.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!