Még mindig olvadozhat a GeForce RTX 4090

nvidia geforce rtx 4090
A gamer szerint a működőképes maradt a videókártyája, de szeretné kicseréltetni, nem tartja bizalomgerjesztőnek a szétolvadt csatlakozókat
Vágólapra másolva!
A remények szerint az új 12V-2x6 áramcsatlakozó orvosolja majd a gondot.
Vágólapra másolva!

Nagy riadalmat keltett tavaly ősszel az NVIDIA GeForce RTX 4090, a videókártya piacra dobása utáni napokban egymás után jöttek a beszámolók, hogy túlmelegedett és megolvadt a 12VHPWR külső áramcsatlakozója. Az ügyben ilyen vagy olyan módon érintett tervezőcégek és gyártócégek vizsgálatai kissé inkluzívak voltak, a kábelek nem tökéletes bedugása mellett anyaghibák és gyártási hibák is okozhatják a rossz elektromos kapcsolat miatti túlhevülést.

Akár 450 wattot is fogyaszthat a GeForce RTX 4090, nincs tolerancia a rossz elektromos kapcsolatra a külső áramcsatlakozónál Forrás: reggie_gakil / Reddit

Mostanra a lehetséges gondokra való figyelemfelhívással és kisebb módosításokkal sikerült nagyjából megoldani a túlhevülési problémát, ám elvétve érkeznek még beszámolók a leolvadásokról, pár napja például egy redditező járt pórul a Cablemod 90 fokos adapterkiegészítőjével, kihúzhatatlanul beleolvadt a videókártyájának áramcsatlakozójába.

A remények szerint a 12VHPWR szabványért felelős PCI-SIG iparági tömörülés hamarosan szinte teljesen leszámolhat a problémával, módosítást nyújtott be az ATX 3.1 és PCI Express 6.0 specifikációkhoz, amelynek keretében lecserélné a botrányhős csatlakozót az új 12V-2x6 típusra.

My CableMod adapter melted my 4090 power connector and I can’t even unplug it
by u/Darewelll in pcmasterrace

Első pillantásra a 12VHPWR és a 12V-2x6 csatlakozók azonosnak tűnhetnek, az új modell visszafelé kompatibilis lesz az elődjével. Viszont az új szabványban a kábel bedugott állapotának érzékelésére kitalált érintkezők hátrább kerültek a csatlakozó anyarészében, így a jelenleginél szorosabban kell bedugni a kábelt, hogy engedélyezett legyen az áramküldés. További apró mechanikus reszelések mellett üdvözlendő, hogy az új csatlakozószabvány a kábelek dizájnjával és minőségével kapcsolatban is új követelményeket támaszt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!