Magyarország rendezi a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

tóth balázs ioi 2019
Tóth Balázs átveszi az aranyérmet
Vágólapra másolva!
A Neumann 2023 emlékév keretében zajlik a napokban a megmérettetés.
Vágólapra másolva!

Magyarország rendezi meg a legnagyobb presztízsű informatikai diákversenyt, a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. A ma elindult és szeptember 4-ig tartó versenyen a világ 90 országából 360 versenyző méretteti meg magát. A versenyt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával és szakmai vezetésével a Neumann Technológiai Platform, a Szegedi Tudományegyetem és a TechEd Hungary Zrt. szervezi, a rendezvény fővédnöke Novák Katalin, köztársasági elnök.

Folyamatosan jó eredményeket érnek el a magyar diákok, a képen Tóth Balázs veszi át az aranyérmét a 2019-es eseményen Forrás: IOI 2019

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát 1989 óta rendezik meg évente a középiskolásoknak. Magyarország 1996-ban Veszprémben adott otthont korábban a verseny számára. A magyar versenyzők nagy sikerrel szerepeltek az elmúlt évtizedek diákolimpiáin: 13 arany-, 37 ezüst- és 47 bronzérmet szereztek. Az idei diákolimpia helyszíne a szegedi Pick Aréna, ahol a versenyzők olyan feladatokban mérik össze tudásukat, mint a problémaelemzés, algoritmusok és adatszerkezetek tervezése, valamint a programozás és tesztelés.

Különös jelentőséggel bír az a tény, hogy az esemény megrendezésére a modern számítástechnika és mérnöktudományok atyjaként világszerte ismert Neumann János születésének 120. évfordulóján, Magyarországon kerülhet sor, a Neumann 2023 emlékév keretében.

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár az esemény kapcsán megfogalmazta, hogy „az informatika ma már olyan tudományág, amely a modern világ hajtómotorja. A digitalizáció alapvetően változtatja meg az országok nemzetgazdaságának működését, állampolgárainak, vállalkozásainak mindennapi életét. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium sem feledkezik meg arról, hogy az informatika nélkül a modern gazdaság nem létezik. A digitális fejlesztések hatással vannak életünkre, gazdaságunkra és társadalmunkra. Azok a fiatalok, akik részt vesznek ezen a versenyen, a digitális jövő építésének is részesei".

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!