Emberölésben segédkezhetett az Apple

apple airtag bluetooth tracker követőeszköz nyomkövető követőkütyü
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Csoportos kártérítési per indulhat az AirTagekkel való visszaélések miatt.
Vágólapra másolva!

Készülhet az első követőkütyüje által kiváltott csoportos kártérítési perre az Apple. A felpereseket képviselő ügyvédi iroda frissítette az eredetileg még tavaly beadott periratát, körülbelül három tucat újabb áldozat vagy hozzátartozó beszámolóival kívánja demonstrálni, hogy a gyártó hanyagságot elkövetve nem kínált elégséges védelmet az AirTaggel való visszaélések ellen.

Sokat javultak mára az AirTaggel való visszaélések leleplezésére kitalált módszerek, plusz a mások követésében gondolkozók is egyre szélesebb körben tudják, hogy egyáltalán nem anonim a kütyü használata, rendőrségi megkeresés esetén az Apple képes leleplezni őket Forrás: Đức Trịnh / Unsplash

Az amerikai mellett kanadai és ír áldozatok vallomásaival bővített periratban olyan történetek olvashatóak, mint például egy anyát és a lányát hosszabb távon félelemben tartották a velük utazó, azonban meg nem talált AirTaggel kapcsolatos riasztások. Egy másik anya szintén szokatlan vallomást adott: a fia szakított a barátnőjével, azonban a lány nem tudott ebbe beletörődni, így az AirTaggel való követését követően halálra gázolta a volt barátját.

A 2021 áprilisának végén történt piacra dobását követően az Apple rengeteg változtatást hajtott végre, hogy felhívja a mobilozók figyelmét a velük együtt utazó AirTagekre, továbbá audiovizuális keresési módszerekkel segítse az elrejtett kütyük megtalálását. Ez pozitív, azonban ha zöld utat kap a csoportos per, akkor nem feltétlenül lesz a cég segítségére: az ügyvédi iroda jó eséllyel pont az időközben végrehajtott változtatásokra hivatkozva kívánhatja bizonyítani, hogy az Apple tudott az AirTag hiányosságairól, de mégis piacra dobta a terméket.

Hírünk írásáig az Apple nem kommentálta a csoportos perindítványt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!