Hamis iPhone-okat cseréltek garanciában valódira a csalók

apple iphone 14 pro okostelefon smartphone mobilozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Nyolc év leforgása alatt a buzgó kínai származású fivérek közel 6,2 millió dollár kárt okoztak az Apple-nek.
Vágólapra másolva!

Közel három és fél év letöltendő büntetést kapott az Egyesült Államokban csalásért egy kínai származású testvérpár, a nem kínai ismerőseik által Jimmy és Allen néven ismert Zhimin Liao és Zhiting Liao 2011–2019 között tízezer hamisított Apple terméket cseréltek valódira.

Képesek voltak tömegével megtéveszteni az Apple Store-ok dolgozóit a csalók Forrás: Will Gonzalez / Unsplash

A csalás viszonylag egyszerűen működött, a testvérek külsőre rendkívül meggyőzően hamisított iPhone és iPad termékeket rendeltek Kínából, majd észak-amerikai Apple Store üzletekbe látogatva valódiakra próbálták cserélni azokat, AppleCare garanciában a teljes elhalálozásukra hivatkozva. Bűntársaik is voltak, komplett bűnszövetkezetet építettek a csalás köré.

A Jimmy néven ismert férfi személyesen 22 amerikai állam 105 kereskedésében olyan 720 hamis terméket próbált valódi cserélni, míg a testvére tizennyolc amerikai államban és Kanadában legalább kétszáz Apple Store-t látogatott meg, 718 hamisítvány kicseréltetésének szándékával.

A testvérek olyan 6,2 millió dollár kárt okoztak az Apple-nek. A bíró fejenként 41 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rájuk, elkobozta tőlük öt ingatlan tulajdoni hányadát és a 250 ezer dollár csalásból származott bevételüket, plusz a letartóztatásukkor náluk talált kétszáz iPhone-ról is lemondhatnak. A bűntársaik valamikor még október során számíthatnak az elsőfokú ítéleteikre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!