Adatokat veszítettek a Google Drive-ot használók

fiatal nő laptop notebook számítógépezés home office
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Megoldás egyelőre nincs, fogyasztói és üzleti fiókokat is érint a borzasztó üzemzavar.
Vágólapra másolva!

Rémálom kategóriába eső rendszerhibára kezdtek panaszkodni az elmúlt időszakban a Google Drive egyes felhasználói, egyszer csak azt vették észre, hogy valamiféle bug miatt 2023 májusi állapotra állt vissza a felhőtárhelyük tartalma.

Saját külső adattárolóra is érdemes biztonsági mentést készíteni a fontos adatokról Forrás: Dushawn Jovic / Unsplash

A beszámolók alapján fogyasztói és üzleti felhasználói fiókok is érintettek, az áldozatoknál nyomtalanul eltűntek az említett időpontot követően feltöltött vagy frissített állományok. A károsultak tehetetlenek, csak hibajegyeket tudtak nyitni a szolgáltatás támogatási rendszerében, azonban hírünk írásáig nem érkeztek olyan beszámolók, hogy bárkinek sikeresen visszaállították volna az adatait.

A helyzet tanulsága, hogy muszáj legalább egy helyi mentést tartani a felhőben tárolt állományokról, a számítógépre való szinkronizálásuk mellett érdemes azokat pendrive-on vagy egyéb külső adattárolón is őrizgetni. Ez persze némi extra munkával jár, rendszeresen gondoskodni kell a biztonsági másolat aktuális állapotban való tartásáról, a használt külső meghajtó titkosításáról. Cserébe viszont nem lesz baj, ha efféle malőr történne a használt felhőtárhelynél.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!