Processzorvevők próbálják perelni az Intelt

intel core i9-9900k processzor cpu
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy szőnyeg alá söpört sebezhetőség javítása miatt lelassultak bizonyos szoftverek.
Vágólapra másolva!

Újabb szokatlan csoportos per indulhat az USA-ban, öt személy kártérítési pert kíván indítani az Intel ellen. A panaszosok problémáját a 2023 augusztusában nyilvánosságra hozott Downfall hardveres sebezhetőség jelenti, ez a fogyasztói oldalon a 6-11. generációs Intel Core központi egységeket érinti.

A bíró tiszte megítélni, hogy ténylegesen okozott-e anyagi kárt a vevőknek az Intel Forrás: Christian Wiediger / Unsplash

A Downfall egy adatlopásra használható sebezhetőség, az AVX2 és AVX-512 utasításkészleteket érinti, a segítségével a PC-n futó kártevő illetéktelenül információkat olvashat ki a rendszermemóriából. A perirat szerint az Intel már 2018 óta tisztában volt a létezésével, azonban a nyilvánosságra hozásáig nem készített hozzá hardveres javítást, gyakorlatilag éveken át defektív termékeket árult.

Véleményük szerint ezzel a vállalat egyrészt veszélybe sodorta a vevők adatbiztonságát, másrészt pedig a sérülékeny termékekhez kiadott szoftveres javítások akár 50%-kal is csökkentették az olyan alkalmazások teljesítményét, amelyek használják a kérdéses utasításkészleteket.

Ha telepítik a vevők a javítást, akkor lassulást tapasztalhatnak, ha viszont nem telepítik, akkor veszélynek teszik ki magukat.

Hírünk írásáig az Intel nem reagált a vádakra, az ügyhöz rendelt bíró döntésén múlik majd, hogy ténylegesen megkezdődhet-e a pereskedés. Az otthoni felhasználók oroszlánrészének nincs oka az aggodalomra a Downfall miatt: naprakész operációs rendszer használata esetén már rég települt a kihasználását lehetetlenné tevő javítás, az érintett utasításkészleteket pedig nagyon kevés általuk használt szoftver veszi igénybe, ténylegesen nem lassult semmilyen program futása a patch miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!