Ingyen nőhet a Windows 11-es laptopok üzemideje

windows 11 laptop notebook számítógép
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Asztali gépeken is segít majd áramot spórolni az új energiatakarékos mód.
Vágólapra másolva!

Újabb potenciálisan hasznos fejlesztést kezdett nyilvánosan tesztelni a Windows 11 korai build 26002 előzetes kiadásában a Microsoft, a Gépház alkalmazás energiakezelési menüjében aktiválhatóvá vált egy új energiatakarékos üzemmód.

Leginkább az irodai célokra használt laptopokon lehet látszata az energiatakarékos módnak Forrás: Microsoft

Az újdonság asztali és hordozható számítógépeken is aktiválható, a háttérben futó folyamatok agresszívebb korlátozásával csökkenti a processzorhasználatot. Emiatt nem különösebben megerőltető használat esetén gyakran kisebb fordulatszámon kell mennie a processzornak, ritkábban fog megugrani a háttérfolyamatok miatt a működési órajele, ami alacsonyabb fogyasztáshoz vezet.

Asztali számítógépek esetén valószínűleg nem lesz említésre méltó hatása a Windows 11 újításának, ettől nem fog kimutathatóan csökkenni a villanyszámla. Viszont laptopokon újabb lehetőséget biztosít az akkus üzemidő kitolására, már amennyiben olyan jelleggel van használva a notebook, hogy a háttérbeli folyamatok által generált áramfelvétel az összfogyasztás érdemi hányadát teszi ki, azaz például jellemzően nem megterhelő irodai feladatokra van használva a gép.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!