Megugrott a Windows 11 piaci részesedése

windows 11 laptop notebook számítógép
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Megtört a stagnálás, rengeteg új felhasználót szerzett a múlt hónapban a rendszer.
Vágólapra másolva!

Az év nagy részében borzasztó üzleti teljesítményt nyújtott a Microsoft legújabb operációs rendszere, a netezésre aktívan használt windowsos számítógépeken való piaci részesedése április és szeptember között 23-24% között stagnált. A helyzet különösen aggasztó annak fényében, hogy a jelenlegi tervek szerint kevesebb mint két év múlva megszűnik a kérdéses időszakban 70% feletti piaci részedést felmutatott Windows 10 támogatása.

Source: StatCounter Global Stats - Windows Version Market Share

A StatCounter adatai szerint szeptemberben váratlanul megtört a jég, a Windows 11 piaci részesedése egyetlen hónap leforgása alatt 2,5% plusszal 26,14 százalékra nőtt. Az új felhasználók oroszlánrésze a Windows 10-ről váltott, ennek a piaci része a múlt hónapban 2,28% mínusszal 69,34%-ra csökkent.

Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a Windows 11 piaci részesedésének hirtelen megugrását, de talán a szeptemberi iskolakezdés hatásáról lehet szó, a gyerekeknek vásárolt új laptopok hajthatták a statisztika változását. A következő hónapokban kiderül, hogy a stagnálást követően a Windows 11 képes lesz-e trendszerűen folytatni az elődjének leváltását, vagy csak alkalmi kiugrás történt.

Kapcsolódó érdekesség, hogy a héten általánosan elérhetővé vált a Windows 11 2023 Update (23H2), ez az operációs rendszer idei főverziója.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!