Vágólapra másolva!
Az egészségügy és a technológia egyesítése évek óta folyamatos fejlődésen megy keresztül, és most egy újabb mérföldkőhöz ért. A mesterséges intelligencia (AI) áttörése lehetővé teszi, hogy egészségi állapotunk ellenőrzését egy újfajta eszközzel végezzük: az AI sztetoszkóppal.
Vágólapra másolva!

Ez a forradalmi találmány nemcsak a hagyományos sztetoszkópokat helyettesítheti, hanem otthoni használatra is alkalmas, így nagyon hatékonyan jelezheti előre az esetleges szív és érrendszeri katasztrófákat.

A szívoham, ha sikerül előre jelezni, sokkal kevéssé veszélyes. Forrás: Shutterstock

Jelenleg az orvosok sztetoszkópokat használnak a szívverés figyelésére. A sztetoszkópot René Laënnec francia sebész találta fel a 19. század elején (annak érdekében, hogy ne kelljen a női betegek mellkasára tenni a fülét). A sztetoszkóp egy korong alakú rezonátorból áll, amely egy személy testére helyezve felveszi a fellépő zajokat. a testükön belül. Ezeket csöveken és fülhallgatón keresztül továbbítják és felerősítik a hallgatónak.

A sztetoszkóp használata nem olyan egyszerű, mint az első látásra tűnik. A helyes használathoz képzésre van szükség. Ha túl erősen nyomják a páciens mellkasára, az tompítja a szívverés jeleit. Ugyanakkor nehéz lehet felismerni a szívverés mögött fellépő háttérzörejeket, amelyek a hibák kulcsfontosságú jeleit mutatják.

Hogyan működik az AI sztetoszkóp?

A Glasgow-i egyetem kutatói által kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú rendszer lézert és nagy sebességű kamerákat foglal magában, amelyek 2000 képkocka/másodperc sebességgel képesek rögzíteni a képeket. A lézersugarat ráirányítják az ember torkára, és a tükröződések segítségével pontosan megmérik, mennyire emelkedik és süllyed a bőre, miközben a fő artériája kitágul és összehúzódik, ahogy a vér átnyomódik rajta. Ezek a változások elképesztően kicsik, mindössze a milliméter egymilliomod részét teszik ki.

Mivel azonban ennél sokkal komolyabb mozgások is zajlanak egy ember torka körül a légzés, a nyelés és az önkéntelen izommozgások miatt, ezeket valahogy ki kell szűrni. Itt jön a képbe a mesterséges intelligencia. A fejlett számítástechnikai rendszerekkel a kutatók már képesek mindent kiszűrni, kivéve az ember szívverése által okozott rezgéseket – még akkor is, ha ez sokkal gyengébb jel, mint a többi zaj. Az AI az emberi szívverés frekvenciatartományára összpontosít.

„A kapott jelek elemzése lehetővé teszi az egészségügyi személyzet számára, hogy észlelje a pulzusszám változásait – nem a populáció statisztikai átlagával, hanem az egyén saját specifikus szívviselkedésével szemben. Ez felbecsülhetetlen értékűvé teszi a szívükben esetlegesen bekövetkező változások észlelésében és a konkrét hibák pontos meghatározásában." – mondta Daniele Faccio, akinek csapata kifejlesztette a készüléket és egy Startup céget, a LightHearted AI-t alapított, amely most kockázati tőkét keres eszközeik fejlesztésének bővítésére.

„Ez a rendszer nagyon pontos" – mondta Faccio. „Még, ha 10 ember is használja egy háztartásban, akkor is megkülönböztetheti őket bárki mástól, pusztán azáltal, hogy lézerrel megvilágítja a torkát, és a visszaverődő jelekből elemzi a szívverését. Valójában a rendszer másik felhasználási módja a biometrikus azonosítás.

Első az egészség

„De ennek a technológiának az elsődleges felhasználási területe – reméljük, hogy jövőre elkészül – a szívverések egyszerű és gyors mérése lesz a kórházakon vagy a háziorvosi rendelőkön kívül. Az előnyök jelentősek lehetnek."

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!