Elképesztő cipőket készített a Puma

puma re:suede komposztálás cipő sneaker
Kizárólag komposztálható anyagokból áll a Puma RE:SUEDE sneaker
Vágólapra másolva!
Arról nem esett szó, hogy mennyire bizonyult tartósnak a különleges sneaker.
Vágólapra másolva!

Bő egy évtizednyi ötletelést követően látszólag újabb lépéssel került közelebb a komposztálható cipő piaci bevezetéséhez a Puma. A márka legutóbbi RE:SUEDE kísérlete során lebomló anyagokkal újratervezte a klasszikus SUEDE sneakerét, különleges anyaggal átitatott bőrt, hőre lágyuló elasztomert, továbbá kendergyapotot használt.

Kizárólag komposztálható anyagokból áll a Puma RE:SUEDE sneaker Forrás: Puma

A márka német önkénteseknek kiosztott belőlük 500 párat, majd hat hónap után begyűjtötte az oroszlánrészüket, és egy holland ipari komposztálóba küldte azokat. Ott bedarálták a cipőket, zöldhulladékkal és háztartási szeméttel együtt komposztáló alagútba kerültek, ahol a bomlási folyamatot maximum tempóra gyorsító kezelésben részesültek.

A tapasztalatok alapján a cipők java körülbelül 3,5 hónap alatt lebomlott, míg a túl nagynak ítélt, 10 mm vagy nagyobb méretű darabok újból az alagútban kötöttek ki. További olyan három hónap múlva ezek a részek is kellően komposztálódtak, így végül sikerült a holland előírások alapján

A-osztályúnak tekintett termőföldet készíteni a cipőkből.

Arról nem esett szó a Puma tájékoztatásában, hogy az új anyagokból készült sneaker mennyire bizonyult tartósnak a tesztelőknél. A többség feltehetően nem szeretné, ha a ritkábban viselt sneakere komposztálódás miatt leszakadna a lábáról, mikor egy hosszabb szunnyadást követően újból megsétáltatja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!