Vigyázni kell a karácsonyra kapott videókártyával

játékos gamer pc asztali számítógép
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy szempillantás alatt megtörténhet a legrosszabb a beszerelésekor.
Vágólapra másolva!

Jelen pillanatban a számítógépes játékosok jókora tábora számára az egyik legjobb karácsonyi ajándékot egy videókártya jelenti, az elmúlt évek termékhiányainak és orbitális árainak jóvoltából milliók számítógépeiben dolgozik kiöregedett modell.

Részben ezért is sokak számára viszonylag meglepetés lehet, hogy nagyon kell vigyázni manapság a hűtési rendszereik miatt naggyá és nehézzé vált grafikus vezérlők beszerelésekor. Aki nem elég türelmes és körültekintő, az akár el is törheti a nyomtatott áramköri lapjukat a PCI Express fizikai csatolófelület környékén, ilyenkor pedig még a garanciális csere sem jöhet szóba.

A napokban erről a jelenségről osztott meg egy videót az elektronikai eszközök javításával foglalkozó NorthridgeFix a YouTube-csatornáján, egy ügyféltől rögtön 19 darab eltört NYÁK-lapú GeForce RTX 4090 futott be a szervizes céghez.

A gond nem csak a csúcskategóriás kártyákat, hanem a több árkategóriával lejjebb lévő modelleket is érintheti, így minden PC-s játékos jobban teszi, ha megismerkedik a jelenséggel. Az óvatos és türelmes beszerelés mellett segíthet a katasztrófa elkerülésében, ha valamivel fizikailag meg van támasztva a beépített grafikus kártya, ám a célra kitalált megoldások csak nemrég kezdtek terjedni az új számítógépházakban, a többség kénytelen lehet valamiféle csináld magad módszerhez folyamodni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!