Egyre több a kripto-zsarolótámadás

Illusztráció, kriptopénz
Vágólapra másolva!
A Chainalysis szerint 2023 első felében emelkedett a száma a kriptopénzes zsarolótámadásoknak.
Vágólapra másolva!

Jelentősen, 65 százalékkal csökkent a kriptobűnözés 2023 első hat hónapjában, mondja a Chainalysis elemzőcég – ugyanakkor súlyos mértékben emelkedett a kriptopénzes zsarolótámadások száma, a második legnagyobb érték lehet éves szinten az idei.

Illusztráció, kriptopénz Forrás: Origo

Az elemzők szerint a sötét webet, zsarolóipart, kártevőket, csalásokat, hamis boltokat is magába foglaló illegális szektorba 2,8 milliárd dollárnyi kriptopénz áramlott 2023 első felében, ami 65 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Figyelmen kívül hagyták ugyanakkor a globális szabályozások alá esőket, pedig ezek a tavalyi, 20,1 milliárd dolláros kriptobűnözés 44 százalékát generálták.

Azt mondják, sokan óvatosabbak a csalások kapcsán és a növekvő árak miatt, de bárki könnyen átverhető, ha a támadó a hatóságnak álcázza magát. További gond, hogy a kriptós zsarolótámadásokból a rosszakarók már 449,1 millió dollárt szedtek össze fél év alatt, pedig egy éve még csak 175,8 millió dollár volt a statisztikában. A zsarolók újra virágkorukat élik, elsősorban a nagy, gazdagabb cégeket veszik célba, de kisebb támadásból is egyre több van.

Szakértők szerint ez az elemzés súlyosan alábecsüli a helyzetet, és figyelembe sem veszi az olyan eseteket, amikor kriptótól független bűnözés kapcsán használnak kriptopénzt (például fizetnek valamiért ezzel).