Az ősszel érkezhet a havidíjért bérelhető Windows

microsoft surface laptop se windows 11 se oktatás tanulás notebook
Microsoft Surface Laptop SE
Vágólapra másolva!
Vállalatok után fogyasztók is elérhetik majd a felhőalapú számítógépet.
Vágólapra másolva!

Nem csak videójáték-iparral kapcsolatos információk derültek ki a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) Microsoft elleni perének meghallgatásán, az egyik nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a idén ősszel a fogyasztói piacon is elérhetővé válhat a havidíjért használható Windows 365.

Böngészőn keresztül érhető el a felhőben futó Windows Forrás: Microsoft

Vállalatok számára a havidíjért bérelhető Windows már 2020 óta elérhető, a szolgáltatás keretében a cégek távoli szervereken futó Windowst biztosíthatnak a dolgozóik számára. A felhőalapú számítógépüket böngészőn keresztül érhetik el a munkavállalók.

A szolgáltatás több helyzetben is jól jöhet, például mikor az egymást műszakokban váltó dolgozók megosztva használják ugyanazokat a számítógépeket, de adatbiztonsági okból mindenkinek saját windowsos környezetet kíván biztosítani a munkáltató. Abban a helyzetben is megoldásnak bizonyulhat, mikor a dolgozók alapvetően macOS / Linux / ChromeOS rendszerű gépeket nyüstölnek, azonban néha szükségük van a Windowsra.

A dokumentum szerint a Windows 365 fogyasztói verziója egyéni és családi előfizetéssel is elérhetővé válhat, továbbá olcsóbbnak bizonyulhat a vállalati verziónál. Egyelőre rejtély, hogy miféle konfigurációkban gondolkodik a Microsoft, továbbá milyen használati körülményeket próbál megcélozni a termékkel, de célszerűségi és költséghatékonysági okból az otthoni felhasználók javának valószínűleg nem éri majd meg foglalkozni az ajánlattal.

Kontextusként a vállalatoknak jelenleg kínált belépő konfiguráció két processzormagot, 4 GB memóriát, továbbá 64 GB háttértárat kínál, itthon nettó 28,3 euróért, durván 11 ezer forintért. Az összegben benne van a Windows 10 vagy Windows 11 helyi gépen való klasszikus futtatására használható licenc is, ez természetesen csak az előfizetés ideje alatt érvényes.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!