Pánikra semmi ok, a Microsoft kifizeti a büntetést

laptop notebook computer számítógép home office internetezés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Szokatlan ígéretet kaptak a mesterséges intelligenciás eszközeitől ódzkodó cégek.
Vágólapra másolva!

Rohamtempóban építi be az üzleti szoftvereibe a generatív mesterséges intelligenciát használó eszközöket a Microsoft, azonban az ügyfelek egy része habozik igénybe venni azokat. Ennek két fő oka van: egyrészt félnek az összevissza beszélő chatbotok hibáitól, másrészt pedig a betanításukra használt tartalmakat köztudottan engedély nélkül gereblyézte össze az internetről a technológiát biztosító OpenAI szolgáltatócég.

Akár pereskedés is lehet a chatbot által generált szövegből Forrás: Vlada Karpovich / Pexel

Az utóbbi miatt elméletben akár olyan helyzet is előállhat, hogy a rendeltetésszerű használat ellenére a cégek olyan tartalmakat állíthatnak elő a technológiával, ami sérti mások szerzői jogait vagy egyéb szellemi tulajdonait, azaz kártérítési pert kockáztatnak a technológia bevetésével.

A Microsoft most megoldást talált az aggodalomra: ígérete szerint efféle esetekben átvállalja az ügyfelektől a jogi és anyagi felelősséget, hacsak azok nem kapcsolták ki a szolgáltatásaiban lévő védelmeket a problémás tartalmaik generálásakor. Az ígéret mindegyik releváns szolgáltatására vonatkozik, legyen szó az Office Copilotról, a GitHub Copilotról, vagy akár a Bing Chatről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!