Kartondoboznak álcázták magukat a katonák

metal gear solid
A Metal Gear játéksorozat emlékezetes eleme, hogy kartondobozos álcában el lehet bújni az ellenfelek elől
Vágólapra másolva!
Hangosan nevetgélve verték át a DARPA robotjának mesterséges intelligenciáját.
Vágólapra másolva!

Profiljának megfelelően Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) folyamatosan égeti az amerikai adófizetők pénzét a rendkívül drága katonai fejlesztésekre, hosszú ideje pedig a robotok és a mesterséges intelligencia hadra fogása jelenti az egyik fontos tevékenységét.

A Metal Gear játéksorozat emlékezetes eleme, hogy kartondobozos álcában el lehet bújni az ellenfelek elől Forrás: Konami

Ezen kezdeményezések egy részét is érintve új könyv jelenik meg Paul Scharre jóvoltából, a Pentagon korábbi elemzője a Four Battlegrounds: Power in the Age of Artificial Intelligence (Négy hadszíntér: erő a mesterséges intelligencia korában) című kötetében az MI katonai használatának múltjáról, jelenéről és jövőjéről értekezik.

A könyv csak február 28-án jelenik meg az Egyesült Államokban, de a sajtóhoz már eljutott belőle néhány példány, a The Economist újságírója pedig nem tudta megállni, hogy ne osszon meg belőle egy bekezdést a közösségi médiában.

Ez arról szól, hogy a DARPA kutatócsapata egy katonák mozgásának detektálására hivatott robotot készített, a vezérlőrendszerét pedig gépi tanulással próbálta betanítani a mozgások felismerésére. Ennek érdekében kölcsönkaptak nyolc tengerészgyalogost, akik egy héten át tanítgatták a rendszert.

A közös munka utolsó napján a projektvezető kihívás elé állította a katonákat: távolból indulva jussanak el felismerés nélkül a robothoz, majd érintsék meg a burkolatát.

A feladatot mind a nyolc tengerészgyalogos képes volt teljesíteni, ráadásul óriási mókának bizonyult, rajzfilmbe illő ötletekkel játszották ki a rendszert. Az érdekesebb módszerek közül Scharre kiemelte, hogy az egyik páros bukfencezéssel jutott el a gépig, egy másik duó pedig a Metal Gear játéksorozatot potenciálisan másolva kartondoboznak álcázta magát, abba bújva érte el a célpontot. Mikrofonja nem volt robotnak, így nem hallotta a katonák folyamatos vihorászását.

Végül az egyik katona igazán eredeti ötlettel megcsupaszított egy közeli fenyőfát, a lombozatát magára aggatva és „fenyőfaként lépdelve" jutott el a célponthoz, jelentsen az utóbbi bármit is.

A történet rámutat arra, hogy a specifikus célokra betanított „mesterséges intelligenciákat" mennyire nehéz való világbeli használatra adaptálni, hiszen semmit nem tudnak azon túl, mint amit ilyen vagy olyan módon beléjük programoztak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!