Elfogták a mentális betegeket zsarolt hackert

julius kivimaki
Mostanra törölték is Julius Kivimäki europolos körözési oldalát
Vágólapra másolva!
Több tízezer ügyfél adatait és kezelési jegyzeteit lopta ki egy magánklinikától.
Vágólapra másolva!

Az elképzelhető egyik legártalmasabb jellegű hackelési botrány robbant ki még 2020 októberében Finnországban, a Vastaamo privát pszichoterápiás központ bevallotta, hogy több tízezer ügyfelének személyes adatait és kezelési jegyzeteit lopták el a számítógépes rendszeréből. A hacker 40 BitCoin váltságdíjat kért az adatok törléséért, ez akkoriban olyan 450 ezer eurónak felelt meg, azonban a magánklinika nem volt hajlandó fizetni.

Mostanra törölték is Julius Kivimäki europolos körözési oldalát Forrás: Europol

Ezt követően a hacker az áldozatok zaklatásába kezdett, körülbelül 22 ezer áldozattá vált ügyfélnek küldött zsaroló e-mailt, hogy fizessenek 500 euró váltságdíjat, különben nyilvánosságra fogja hozni a rendkívül érzékeny információkat. Nem világos, hogy a hacker mennyi pénzt zsebelt be a módszerrel, már a botrány kitörésének hónapjában nyilvánosan elérhető is tette az összes ellopott adatot, ám eközben elkövetett egy súlyos hibát, így fény derült a kilétére.

Az interneten Zeekill becenevet használó Julius Kivimäki a lebukását köddé vált, emiatt tavaly novemberben felkerült az Europol körözési listájára is, de most véget ért a menekülése, február 3-án letartóztatták Párizsban. A bukásához az vezetett, hogy egy átdorbézolt éjszaka után heves vitába keveredett egy nővel a szállásán, mire a nő lakótársa kihívta rendőröket. A 25 éves hacker román állampolgárnak próbálta kiadni magát az igazoltatásakor, azonban felettébb gyanús volt a rendőröknek, és némi keresgélést követően rá is jöttek, hogy kivel hozta őket össze a sors.

A finn rendőrség közölte, hogy kezdeményezni fogják Kivimäki kiadatását, várakozásaik szerint simán megy majd a folyamat. A fiatalember egyáltalán nem ismeretlen a rendőrség előtt, 2015-ben már bíróság elé kellett állnia internetes bűncselekményekért, többek közt adatlopások, kártyacsalások, túlterheléses támadásokra használt botnet üzemeltetése, továbbá bombariadók voltak a terítéken.

Az akkor 17 éves Kivimäkit 50 ezer rendben (!) vádolták meg bűncselekményekkel, azonban fiatalkorúként megúszta két év felfüggesztett börtönbüntetéssel és 6558 euró büntetéssel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!