Rákattantak az amerikaiak a hanglemezekre

vinyl,lemez,bőrze
Vágólapra másolva!
Harmincöt éve először fogyott több belőlük, mint a zenei CD-kből.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években szárnyalni kezdtek az itthon jellemzően bakelitekként emlegetett hanglemezek eladásai, a Recording Industry Association of America (RIAA) zeneipari szervezet szerint pedig tavaly megtörtént a régóta várt áttörés az USA-ban: 1987 óta először több fogyott belőlük, mint a CD-kből.

A nosztalgia hajtja az egyre erősödő hanglemez-eladásokat Forrás: Shutterstock.com / Nattapol Meechart

Az RIAA számai alapján az amerikaiak tavaly 41 millió hanglemezt vásároltak, amelyek 1,2 milliárd dollárt bevételt termeltek az ipar számára. Mindeközben CD-kből 33 millió darab fogyott, az optikai korongok értékesítése 483 millió dollárt hozott a konyhára. Érdekességként a hanglemezek eladásai már 16 éve folyamatos növekedést mutatnak, az elmúlt években csak felgyorsult a trend.

Tavaly 4 százalékkal összesen 1,7 milliárd dollárra nőtt a fizikai adathordozókon keresztüli zeneértékesítésből érkezett bevétel.

Ettől függetlenül a fizikai adathordozón való zenevásárlás továbbra is réteghobbi, 2022-ben a teljes zeneipari bevétel csupán 11 százalékát tette ki, a pénz 84 százaléka az internetes streamelésből származott. A klasszikus digitális zenevásárlások részesedése csupán 3% volt, míg a licencelési megállapodások a bevétel 2 százalékát adták.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!