Az összes új chipet magának akarja az Apple, bajban a riválisok

chip
Vágólapra másolva!
Az idei évben a TSMC 3 nm-es kapacitásának 90 százalékát foglalta le állítólag az Apple, így az androidos gyártók szorult helyzetbe kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

Tajvani jelentések szerint az Apple gyakorlatilag majdnem teljes egészében lefoglalta az idei évre a TSMC 3 nm-es chipgyártási kapacitását. Az így készülő lapkákat az új iPhone, MacBook és iPad modellekbe építik be.

chip Forrás: Origo

Az A17 Bionic és az M3 chipek egyaránt 3 nm-es technológiával készülhetnek, és már 2020 óta nyílt titok, hogy az Apple berendelni a 3 nm-es lapkákat, amint lehetséges. A várakozások szerint az iPhone 15 Pro mobilok lesznek az első okostelefonok ilyen chippel. A 13 hüvelykes MacBook Air új kiadása és a 24 hüvelykes iMac pedig elsőként kaphatnak 3 nm-es M3 processzort.

A tippek szerint a 3 nm-es technológia 35 százalékos előrelépést hozhat hatékonyságban és 15 százalékosat teljesítményben.

Mindez persze hatalmas gond lehet az androidos gyártók számára, elvégre ebben az esetben a Qualcomm, a Samsung és a MediaTek osztozna a maradék 10 százalékon, így a modern és új androidos csúcsmobilok elérhetősége csúszhat, szűkös lehet. Feltéve, hogy nem növelnek még kapacitást.